Külmissziót támogató koncert

Külmissziót támogató koncert

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Marosi Nagy Lajos
Budapest – Nyáresti orgonazene címmel tartott jótékonysági hangversenyen vehettek részt július 24-én az orgonamuzsikát kedvelő és Isten igéjét tisztelő újpesti protestánsok a helyi baptista imaházban. A Wycliffe színeiben baptista lány indul Ázsiába.

Solymár Péter evangélikus lelkipásztor vezetésével számos lutheránus is jelen volt a koncerten, amelyet egy külmissziós vállalkozás támogatására szerveztek meg.

A tervek szerint az ifjúkorát az újpesti baptista gyülekezetben töltő Szűcs Laura indul útnak rövidesen – misszionáriusi elhívásnak engedve, a Wycliffe Bibliafordítók Egyesülete szervezésében – Dél-Ázsiába… Útjának támogatására Tóka Ágoston Junior Prima-díjas orgonaművész, a gyülekezet orgonistája „álmodta meg” és ajánlotta fel a jótékonysági koncertet.

Laura a Gangesz folyó vidékére készül – a múlt pénteki kánikulában a koncert látogatói e Ráktérítő magasságában található trópusi terület klímájából is ízelítőt kaphattak.

Tóka Ágoston hangversenyének műsorán J. S. Bach, Liszt Ferenc művei, valamint Antalffy-Zsíros Dezsőnek egy spirituálé ihlette kompozíciója szerepelt. A zeneművek között Mészáros Kornél lelkipásztor igei gondolatai hívták fel a figyelmet a zene és a misszió kapcsolatára. Meggyőző válaszokat adott Tóka Ágoston kérdéseire Szűcs Laura is, aki küldetéséről, az ázsiai misszió remélt szépségéről és vállalt nehézségeiről beszélt.

A záró gyülekezeti ének előtt Tóka Ágoston improvizációja hangzott el, amelyben a művész a gyülekezeti ének dallamát a koncerten elhangzott művek témáival kombinálta.

A záróének áldáskívánás, könyörgés és búcsúztatás is volt egyben. Sokan énekelték Laurára gondolva:

„Maradj mindig velünk,
Ha útra kelünk,
Őrizd életünk mindennap.”
(EÉ 553)

Szűcs Laura misszionárius, akiért az orgona szólt, és Tóka Ágoston orgonaművész, aki megszólaltatta az orgonát.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!