Időutazás Jézussal a Napvető Ifi táborban

Időutazás Jézussal a Napvető Ifi táborban

Share this content.

Piliscsaba – 2013. július 28 - augusztus 3. között rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a 17. Napvető – evangélikus közösségépítő tábor 7-12. osztályosoknak szóló turnusát a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban. A Kelényi Zsolt által vezetett Napvető Ifi tábor egy 65 fős közösségnek ajándékozott felejthetetlen nyári napokat. Szöveg: Pellionisz Petra, fotó: Keveházi D. Sámuel

A 2012. évtől kezdve a KÖSZI már nem egy, hanem már két nyári táborral készül az éppen vakációjukat töltő gyerekeknek és fiataloknak, így a két korosztály idén is külön táborozhatott a festői Piliscsabán. A KÖSZI lelkészekből, teológusokból és a rengeteg sok más területről érkező kreatív fiatalokból álló táborelőkészítő csapata 2013-ban az „Időutazás Jézussal” izgalmas témáját tűzte zászlajára – belehelyezve elődeink hibáiból tanulva életük tanulságát a gyerekek és fiatalok jelen életébe. A résztvevők „régi századok porába” tehettek látogatást a héten, és a virtuális kiránduláson a kereszténység érdekfeszítő időszakait láthatták az akkor élők szemével: átélhették a rómaiak közt bujkáló keresztények titkos szövetségét, a középkori kolostorok félelmetes hangulatát, a reformáció korának parázs vitáit, a misszionáriusok izgalmas utazásait és a 20. század háborúk dúlta küzdelmeit. A résztvevők feldolgozhatták az egyes napi témákat a kreatív, interaktív hittanórákon, azaz a Kupaktanácsokon, a reggeli-esti áhítatokon, illetve további programokon is, akárcsak a Keresztények és rómaiak  játékában, a Ki mit tud?-on vagy a Csendsétán. A tábor lelki vezetője Szabó András evangélikus lelkész volt, aki támaszt és biztos hátteret nyújtott mind a táborozóknak, mind a szervezőknek az egész hét során.

A Napvető Ifi tábor a serdülők érdeklődését, dilemmáit igyekezett középpontba helyezni: komolyabb beszélgetések, Mentactor drámafoglalkozás, Csendséta, az emberi és társadalmi kérdéseket, döntéséket körbejáró Választások délutánja, a fiatalok saját készségeinek megmutatására lehetőséget adó Mesterkurzus biztosította ezeket. A kamaszok mozgásigényét aerobikozási és tánctanulási lehetőség, nagy focizások elégíthették ki, míg a tábor közepén egy egész napot a dorogi tónál strandolással és sportolással töltöttünk. A Kreatív Klub programjaiban a fiataloknak lehetőségük nyílt képességeik kibontakoztatására: készíthettek gyurmafilmet, festhettek üveget dekupázs technológiával, batikolhattak vagy éppen ékszert készíthettek. Lelkesedésük, óriási közösségi igényük nagyszerű csapatmunkákat eredményezett: kiváló, találó, humoros, izgalmas, táncos produkciókat láthattunk a hétvégi Ki mit tud?-on.

Az augusztusi hét rengeteg programmal és tennivalóval kecsegtetett, unatkozni nem volt idő, és a csapatok valóban nagy utazást tettek: nemcsak az időben, hanem egyúttal közösen abban a folyamatban is, amikor egy először idegenekből álló közösség összeszokik, egy csapattá válik, segítik egymást, barátságok, néha szerelmek szövődnek, és ami kezdetben idegen, esetleg félelmetes volt, az melegséggel teli megtartó erővé, szerető otthonná válik. Sokat segített ebben a csodálatos utazásban a melegsárga napnyugta derűs békéje, a Béthel Missziói Otthon idillikus környezete, a tábortűz biztonságos fénye, a napi program megnyugtató otthonossága, a nyár szabadsága, a dalok vidámsága is, de természetesen Isten áldása tette lehetővé a tábor és kis közösségünk zavartalan boldogságát, örömét. Hideg őszi napokon, ha fülünkbe csendül talán majd a gitár nyári hangja, szemünk elé ötlik a fiatalok fülig érő, őszinte mosolya, a kamaszok néha esetlen, de annyira őszinte szeretetteljes mozdulatai, visszatérhet az emlék, és vele a megtartó erő télire is. 

Bízunk benne, hogy ismét felejthetetlen élményekkel és sok kedves üzenettel a barátságfüzetében tért haza mindenki. Mindezért köszönettel tartozunk még Varga Gábor bácsinak, a Béthel Missziói Otthon vezetőjének, aki feleségével, Zsuzsa nénivel ismét otthont adott számunkra, és a szülőknek, lelkészeknek, gyülekezeteknek, akik ránk bízták gyermekeiket, és támogatásukkal lehetővé tették, hogy újra megszervezhessük a Napvető Ifi tábort.

A KÖSZI táborszervezői már készítik az október 11-13. között tartandó KÖSZI Tábortalálkozó programját, melyen a Napvető Ifin kívül minden KÖSZI-táborban részt vevő gyerek, fiatal és táborszervező találkozhat egymással. Jelentkezni lehet hamarosan a  www.koszi.net oldalon. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!