Film az Ökumenikus Charta húsz évvel ezelőtti aláírásáról

Film az Ökumenikus Charta húsz évvel ezelőtti aláírásáról

Share this content.

Szerző: Fabiny Tamás
Húsz évvel ezelőtt a Duna Televízió stábja is forgatott az Ökumenikus Charta aláírásakor. Ezt a felvételt ajánljuk most olvasóink figyelmébe.

Az Ökumenikus Charta éppen húsz éve történt aláírása alkalmából érdemes újra megnézni azt a filmet, amelyet akkor a Duna Televízió stábja (Fabiny Tamás szerkesztő-riporter, Sibalin György operatőr és Hevér Zoltán rendező) Strasbourgban forgatott. Az Isten kezében című sorozatban sugárzott, egyórás műsor 2001. április 28-án került adásba. Mai szemmel nézve az ökumenikus mozgalom és Európa igazán optimista időszakának látlelete ez az összeállítás. Sok kiemelkedő ökuemenikus személyiség, akit ott sikerült megszólaltatni, már nincs az élők sorában. Jó volna azt is tudni, hogy egyik-másik megszólalónak változott-e a véleménye az elmúlt két évtizedben, illetve hogy merre vitt az útja a műsorban megszólaló fiataloknak.

Tartalmi összefoglaló és a műsorban megszólalók

„Veletek vagyok minden napon…” – Jézusnak ezeket a szavait választották mottóként az európai ökumenikus találkozó szervezői. Az év talán legjelentősebb egyházi eseménye a Charta Oecumenica elfogadása és ünnepélyes aláírása. Számos római katolikus, ortodox és protestáns egyházi vezető és konferenciai-résztvevő értékeli a jelentőségét. Megszólalnak: Margarethe Isberg evangélikus esperes (Svédország), Miloslav Vlk bíboros (Csehország), az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke, Keith Clements főtitkár (Európai Egyházak Konferenciája), Petra Pajdakovic újságíró (Horvátország), Handl András és Ferentzi Anna egyetemi hallgató, Anca Tibor Attila református lelkész (Erdély), Elfriede Dörr evangélikus lelkész (Nagyszeben), Dániel metropolita (Románia), Anastasios érsek (Albánia), Seregély István érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Roger Etchegaray bíboros (Vatikán) és Krámer György evangélikus lelkész.

A videó IDE kattintva érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!