Ember és ember között egyenesen, a Dunakanyarban

Ember és ember között egyenesen, a Dunakanyarban

Share this content.

Kismaros – 2014. január 23-26. között új helyszínen, Kismaroson tartotta meg már ötödik alkalommal a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a Téli berek tábort. Közösség, vidámság, ige, ének, csapat, lendület – ezek a szavak mindenképpen értelmet nyernek, ha ellátogatunk egy KÖSZI-táborba. Szöveg: Kovács Viktor, fotó: dr. Horváth Márta

Táborunk alcíme az, hogy „lélekmelengető”. És bizony jól esik a meleg, befogadó környezet ilyenkor a téli időszakban, főleg akkor, ha ez testre és lélekre is hat egyaránt. De ez a melegség nem csak a fogadtatásban vagy a táborhely fűtésében nyilvánult meg, hanem témájában is, amely igen parázs volt: „Őszintén szólva” - ezen belül három kérdés körül forgott a tábor érdemi-tartalmi része: „Megéri-e őszintének lenni?”; „Igazságos-e az élet?”; „Igazságos-e az Isten?”. Megdöbbentő és elgondolkodtató az, hogy a 10-16 éves táborozók milyen nyíltsággal és természetességgel kezelték ezeket a kemény témákat.

Első nap, csütörtökön már a megérkezés pillanatában, tudni lehetett, hogy nem lesz gond a lelkesedéssel és a résztvevők aktivitásával, hiszen a már „veteránnak” tekinthető táborlakóink szinte azonnal befogadták és elfogadták a még „újoncokat”. Így nem volt akadálya annak, hogy mélyen és őszintén beszélgessünk a fent említett igen fajsúlyos kérdésekről.

Pénteken és szombaton, a két teljes tábornapon, korosztályos bontásban az őszinteség és az igazság témakörében tartottunk Kupaktanácsot, amely a tartalmi gerince a tábornak. Egyik táborozónk így fogalmazta meg a táboros élményeit a Kupaktanáccsal kapcsolatban: „Olyan, mint az iskola, csak lelkileg tanulunk, és ez jó!”. Végül filmnézéssel és lefekvés előtti értékelő beszélgetéssel mélyült el a napi üzenet.

De nem csak a tanulás és komoly beszélgetés jellemezte a dr. Horváth Márta által vezetett tábort, hanem sok-sok játékkal volt színes a hétvége. A Jégtörő esten a csapatunk építése volt a cél, a Téli portyán a szabadban küzdöttek meg egymással a táborozók alkotta csapatok, és egy kicsit előre tekintve, farsangi játékok és mulatság zárta az utolsó estét, ahol táborlakók és vezetők egyaránt jelmezt öltöttünk.

Az utolsó nap, vasárnap két különleges alkalommal zártuk a tábort. Az egyik a játékos Tükörország, ahol a gyerekek szerveztek vetélkedőt a felnőtteknek. Vicces és kreatív feladatok tették próbára a vezetők ügyességét és rögtönöző képességét. Emellett a tábor lelki vezetője, Kovács Viktor evangélikus lelkész által tartott záró istentisztelet jelentette azt a lekerekítő erőt, amely talán helyre tette mindenkiben az egész tábor gondolatait, élményeit. Külön nagy öröm volt, hogy az igehirdetés szolgálatán kívül a gyerekek szolgáltak igeolvasással, imádsággal, liturgiával az istentiszteleten. Az alkalom témája Isten igazságosságának kérdése volt. Pál apostollal együtt hangzott el a kérdést: „Mit mondjunk tehát? Igazságtalan az Isten?” (Róm 9,14). Két, látszólag ellentmondó válaszra volt szükség: igen és nem. Ugyanis Istent nem lehet olyan szavakba beszorítani, mint igazság vagy igazságtalanság. Az Isten Isten. Igazságos és jól kormányozza a világot, de olykor igazságtalan is. Azonban nem mások ellenében, hanem a mi érdekünkben. Ezt az igazságtalanságot úgy nevezik: kegyelem.

Nem egészen négy nap után barátként, testvérként búcsúztunk el egymástól, de azzal a biztos tudattal, hogy valamelyik a számos KÖSZI-tábor közül újra összehozza a csapatot. Ezekből a soron következő a 8. Életfonal – életvezetési tábor, melyet tavasszal rendezünk meg a 12-18 évesek számára, és amelyről bővebb információ kapható hamarosan a www.koszi.net oldalon.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról:

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t a Facebookon: 

https://www.facebook.com/keresztenyonkentesek 

Iratkozz fel a KÖSZI Hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

Az 5. Téli berek – lélekmelengető tábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!