Dudaszóval köszönték meg az új buszokat a falugondnokok Nádasdon

Dudaszóval köszönték meg az új buszokat a falugondnokok Nádasdon

Share this content.

Forrás: vaol.hu, szöveg: Markó Petra, további szöveg: evangelikus.hu, fotó: Földes Tímea
Nádasd – Jubileumi évfordulót ünnepelt 2014. november 7-én a Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ, amely immáron ötödik éve foglalkozik idősek ellátásával. A jeles napon öt új kisbuszt állítottak munkába. A gépjárművek bruttó összértéke: 61.412.750 Ft.

A központ 2008 óta működik a Nádasdi Evangélikus Egyházközség égisze alatt, ahol házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést biztosítanak a környező településeken, élő idős embereknek. Néhány éve ez a feladatkör bővült öt környező település, így az Orfalu, Apátistvánfalva, Kétvölgy, Daraboshegy valamint Katafa körzet falugondnoki szolgálatával is. 

Ehhez a munkához eddig a nádasdi önkormányzattól béreltek járműveket, a nyár folyamán azonban egy pályázaton öt kisbuszt nyertek, ami mostantól az intézmény vagyonát gyarapítja. Erről az evangelikus.hu korábbi cikkében ITT számolt be. A gépjárműveket a jubileumi évforduló alkalmából rendezett ünnepségen adták át, ahol többek között köszöntőt mondott V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, Buda AnnamáriaMagyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Osztályának vezetője, Goda Ilona Orfalu polgármestere és Karvalits Zsolt, Nádasd polgármestere, szólt Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének ügyvezető társelnöke.

A köszöntő beszédek után Kőrösi Krisztina, a központ vezetője beszámolt az elmúlt öt évről. Elmondta, hogy Nádasdi Evangélikus Egyházközség 19 szórványtelepüléssel együtt közel 400 lelket számlál. Sem nagyságára, sem önálló múltjára tekintettel nem mondható sem nagynak, sem nagy múltúnak. Mégis 2008. november 30-án ez a kicsi és fiatal gyülekezet egy nagy szolgálatot vállalt fel: idős ellátást házi segítségnyújtással és szociális étkeztetéssel.

A tényleges tevékenység 2009. január 1-jével indult meg: 5 munkatárssal, 18 gondozottal és 42 étkezővel - mondta a lelkésznő. - 5 év elteltével a dolgozóink száma majdnem megnégyszereződött, (jelenleg 19 munkatársunk van) az ellátottak száma házi szociális segítségnyújtásban ötszörös lett (90 fő), az étkezők száma pedig 42-ről 130 fő-re emelkedett.
Nagyobb változást a 2011-es év hozott, amikor augusztus 1-jével a Vend-vidék alapszolgáltatásait is átvettük. Ekkor 30 ellátottal és 3 falugondnoki szolgálattal bővültünk Apátistvánfalva, Kétvölgy és Orfalu településeken. 2012. januártól további két településen indítottunk falugondnoki szolgálatot, Katafán és Daraboshegyen, valamint Zala megye három településén indítottunk házi segítségnyújtást, Söjtör, Pusztaszentlászló és Pusztamagyaród településeken.

Kőrösi Krisztina elmondta, hogy 2012-ben további változás történt. „Gyülekezeti fenntartású intézményünk Országos Egyházi stratégiához illeszkedően a MEE fenntartásába került és nevünk Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ névre módosult kifejezve azt a szándékunkat, hogy intézményünk több kíván lenni szociális intézménynél. A diakónia szó jelentése: szeretetszolgálat. Önmagunkra nézve kötelező érvényűnek tartjuk egyházunk diakónia alapelveit, mely a diakóniai munka célját a következőképpen fogalmazza meg: Célunk, hogy holisztikus szemléletet képviselve, krisztusi szeretettel enyhítsük a segítségre szoruló és ínséget szenvedő ember gondjait, nyomorúságát. Hitvallásunk mottójaként a 38 éve beteg bethesdai beteg történetét választottuk. Jézus kérdezi: „Akarsz-e meggyógyulni?” A beteg így válaszolt neki: „Uram, nincs emberem, hogy amint felkavarodik a víz, beemeljen a medencébe: amíg én megyek, más lép be előttem.” Szolgálatunk keresztény értékeken nyugvó alapjain ez a vágy motivál bennünket a segítő tettrekészségre: hogy emberévé legyünk a másiknak, és biztosítsuk az esélyt, hogy egyszer mindenki „első lehessen” a figyelemben, gyógyulásban, gondoskodásban.”

Ezután felsorolta, hogy az elvárt feladatokon túl miként segítik az ellátottakat:

„- Vannak ellátottaink, akik nem rendelkeznek fürdőszobával. Számukra intézményünk központjában biztosítunk tisztálkodási lehetőséget gondozónőink segédlete mellett.

- Akiknél nem megoldott megfelelő módon a ruházat tisztántartása, gondozóink a központban mosás és szárítás után, tisztán viszik vissza azokat.

- Az ételhordókat hetente 65 fokon mosogatógépben átmossuk és fertőtlenítjük.

- Kapcsolatainknak köszönhetően rugalmasan tudjuk biztosítani ellátottaink számára a különböző szükséges segédeszközöket, mely gondozásukat vagy önellátó képességüket megkönnyíti.

- Gondozottjainkat jelképes, gondozók által saját kezűleg készített ajándékkal születésnapjukon felköszöntjük.”

A lelkésznő hangsúlyozta, hogy mennyire fontos állomás ez a mai nap az intézmény életében: „Fontos megállni, egy picit visszatekinteni és megállapítani, hogy a kezdeti aggodalmaskodást és kétségeket felváltotta a bizonyosság, hogy jó úton járunk, jó célokat szolgálunk. S amikor majd lassan-lassan elindulunk erről az állomásról új célok és új feladatok felé visz utunk. A következő öt év vágya és álma egy új intézményi épület, mely méltó keretet biztosít a meglévő és új feladatok számára. Hogy öt év múlva beszámolhatok-e az álmok beteljesüléséről, most még nem tudom. Azt viszont tudom, hogy ha Isten áldása, amit ma kapunk kollégáimmal együtt elkísér bennünket, és az ő akaratára tudjuk hangolni a miénket, nagy baj nem történhet velünk. Így legyen!” - zárta gondolatait a lelkésznő.

Majd Rostáné Piri Magda esperes igehirdetéssel szolgált és több lelkésszel, így Gregersen-Labossa György lelkész, a diakóniai bizottság vezetője, Szabóné Piri Zsuzsánna lelkész és Kőrösi Krisztina lelkész szolgálatával megáldották az itt dolgozókat és a gépkocsikat is. A szolgálatba indító áldást a falugondnokok a kulcs átvétele után dudaszóval köszönték meg, így fejezték ki örömüket. 

Az alkalmon jelen volt még Mórotzné Kiss Györgyit a Lakos Ádám Evangélikus Szeretetszolgálat intézményvezetője, dr. Németh Jenő presbiter, háziorvos és Varga Annamária a Vas Megyei Szakosított Otthon intézményvezetője, valamint az intézményalapító gyülekezet presbitériuma, és a gyülekezet tagjai is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!