18. KÖSZI Napvető IFI közösségépítő tábor

18. KÖSZI Napvető IFI közösségépítő tábor

Share this content.

Szöveg: Nemes Anikó Katalin, kép: Karakai Hanna.
Piliscsaba – 2014. július 27 – augusztus 2. között rendezték meg a 18. KÖSZI Napvető Ifi közösségépítő tábort Piliscsabán, a Béthelben 7-12. osztályosoknak. Kelényi Zsolt táborvezetőnek és Szabó B. András lelki vezetőnek hála 54 fiatal gazdagodhatott igazi nyári élményekkel.

Idén nyáron harmadik alkalommal ismét két közösségépítő tábort rendezhetett a KÖSZI, külön a tinédzsereknek és külön a kisebbeknek. Mint minden egyhetes nyári tábor előtt, ebben az évben sem maradhatott el a két és fél napos felkészítő tábor, hogy a szervezők részletesen átbeszélhessék az egyes napok témáját és programvázlatát. A fél éves felkészülés után itt végezzük el az utolsó simításokat, készítjük el a díszleteket, kellékeket, hogy teljesen felkészülve és átszellemülve igazi tábori hangulatban, óriási mosollyal az arcukon várhassuk az érkező táborozókat.

Az idei KÖSZI Napvető témája a „Csodák Csodája” volt, amely már előre megalapozta a vidám hangulatot, hiszen a csupa-csupa bibliai csodát és híres varázslényt hívhattunk segítségül, hogy színesebbé tegyük az ifjúságnak mind a beszélgetéseket, áhítatokat, mind a játékokat. Minden napnak saját témája volt, úgy, mint születés, találkozás, természet, gyógyulás, és szabadítás. A napi kérdésköröket részletesen átbeszélhette az ifjúság korosztály szerint bontott kiscsoportokban a csapatvezetőikkel a reggeli áhítatok után tartott hagyományos Kupaktanácsokon, azaz a tábor kreatív témafeldogozó műhelyében. Itt nemcsak bibliai történetek kerülnek górcső alá, hanem különböző játékokkal, dramatikus elemekkel és kis feladatokkal próbáljuk a fiatalok figyelmét még jobban lekötni. A csapatnevek pedig egy-egy bibliai csodát, jelenséget képviseltek, mint például Égő csipkebokor vagy Tűzoszlop.

Az életkor szerinti bontásnak hála még inkább elmélyülhettünk az adott korosztályt foglalkoztató problémák kezelésében és a felmerülő kérdések megválaszolásában. A résztvevők lelki épülését több fórumon is próbáltuk biztosítani, mind a napi 2 áhítat keretében, hangszeres kíséretű énekléssel gazdagítva, mind meditatívabb programokkal, mint amilyen például a Csendséta. Nagyon fontosnak tartjuk továbbá, hogy a fiatalok megvillanthassák tehetségüket, így erre szintén külön programokat biztosítunk, mint amilyen a Ki mit tud?, vagy az úgynevezett Mesterkurzus. Utóbbiban a táborozók vállalhatnak szereplést társaik előtt, ahol többek között volt versfelolvasás, tánctanítás, de még szépségtippek megosztása is.

Mint minden KÖSZI Napvető tábornak, az egyik legfontosabb cél az idei nyáron is az volt, hogy a fiatalok igazi közösségélményben részesülhessenek, találkozzanak a régi jó barátokkal és vezetőkkel és újakat is szerezhessenek. A változékony időjárás miatt idén az egész napos kirándulás és strand sajnos elmaradt, de a vezetők kifogyhatatlan ötlettárának hála, utánozhatatlan esőprogrammal kárpótoltuk a táborozókat, akik nagyot métáztak a kertben és egy igazán izgalmas retro-akadályversennyel felejtették el a hűvösebb időt. Természetesen nem maradhattak el hét közben a vidám játékos programok, mint a VíziOlipmia, elcsípve az egyetlen igazán napsütéses délutánt, a Beugró, ahol a fiatalok színészi tehetségüket is megvillanthatták, vagy a Szellemvasút, ahol igazán izgalmas bátorságpróbákat kellett kiállni. A nagyobb programokon kívül délutánonként a táborozók több fakultatív programból válogathattak kedvükre, a mozogni vágyók sportolhattak, továbbá minden nap különböző kreatív klubokon vehettek részt, ahol többek között volt zeneterápia, klipkészítés és kézműveskedés is.

Majd elérkezett a tábor vége, a záró Megálló istentisztelet, összefoglalva a hét témáját és tanulságait, az elmaradhatatlan díjkiosztás és búcsúzkodás a jól ismert „Áldásoddal megyünk” című dallal zárva a tábort, nagy körben énekelve, egymás kezét fogva. Bár mindenki tudta, hogy véget ért a tábor, a szomorúság mellett vidám búcsúölelések, lelkes számcserék, Facebook-elérhetőségek megvitatása zajlott és nincs idő csüggedni, hiszen ősszel újra találkozhatunk a KÖSZI Nyomkereső táborban.

A hét folyamán mindenki megtalálhatta az éppen kedvére való programot és társaságot, hiszen erről szól igazán a KÖSZI Napvető, hogy együtt, közösen éljünk át vidám pillanatokat egymást támogatva, elfogadó közösségben. Jó példa erre a szervezőgárda színessége, van aki már több mint 10 éve táboroztat, de van aki csak idén csatlakozott a csapathoz. Akad köztük profi pedagógus, teológus, akiknek igazi szakmai gyakorlat egy ilyen tábor, de több közgazdász, és mérnök is, akik el sem tudnák képzelni a nyarukat a KÖSZI nélkül. Az idei tábor utánozhatatlan hangulatáról, több hónapos felkészüléssel 16-an gondoskodtunk: Kelényi Zsolt táborvezető, Malík Mátyás operatív és gazdasági vezető, Szabó B. András evangélikus lelkész, a tábor lelki vezetője, Szlaukó Orsolya evangélikus lelkész, az áhítatok felelőse, Pellionisz Petra kreatív tartalmi vezető, továbbá Jagyugya Erik, Verburg Bence, Kiss Olivér, Halász Endre, Szabó Anna, Szabó Adrienn, Karakai Hanna, Endreffy Kornélia, Lőrincz Andi Luca, Koknya Dorottya és jómagam, Nemes Anikó Katalin beszerzési vezető erősítettük a szervezői gárdát.

A tábor megvalósításáért idén is nagy köszönettel tartozunk Varga Gábornak, a Béthel vezetőjének, hogy idén is befogadott minket és biztosította számunkra a kedvenc táborhelyszínünket, valamint feleségének, Zsuzsa néninek, továbbá segítőjének, Gyöngyi néninek, akiknek hála mindig tele pocakkal kezdhettünk egy új programba.

A KÖSZI táborszervezői már készülnek az október 10–12. között megrendezésre kerülő KÖSZI Tábortalálkozóra, amely idén megújul, és felveszi a KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő-tábor nevet, amely egy igazán izgalmas, egész hétvégén át tartó nyomozó, detektív játékra fog épülni. Jelentkezni lehet hamarosan a www.koszi.net oldalon.

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület által szervezett 18. KÖSZI Napvető közösségépítő tábor a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Piliscsabai Evangélikus Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

Címkék: KÖSZI - tábor - ifjúság - Piliscsaba -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!