„Tedd jobbá a világot!” – Együtt ténykedett a világért a KÖSZI a 7. Életfonal táborban

„Tedd jobbá a világot!” – Együtt ténykedett a világért a KÖSZI a 7. Életfonal táborban

Share this content.

Piliscsaba - 2013. április 25-28. között rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért, valamint a Szívvel – Lélekkel Alapítvány a 7. Életfonal – evangélikus életvezetési tábort 7-12. osztályosok számára dr. Horváth Márta vezetésével. A tábor mottója: „Tedd jobbá a világot!” volt. Szöveg: Pellionisz Petra; fotó: Keveházi D. Sámuel.

Egy verőfényes április végi csütörtökön kerekedett fel 34 kamasz és 7 vezetőjük a KÖSZI-ből, illetve a Szívvel – Lélekkel Alapítványtól, hogy ezen a tavaszon is együtt gombolyítsák kicsit életük fonalát – lehetőleg egy ügyesebb, harmonikusabb életvezetés felé törekedve mindannyian. Nagy csapatunk arra készült, hogy azt találgassuk, hogyan tehetnénk jobbá a világot – mindezt fiatalként, kamaszként, keresztényként. 

Az első napon, csütörtök este rögtön egy felütéssel kezdtük a programot, és közösen néztük meg „A jövő kezdete” című filmet, hogy gondolataink rögtön pályára álljanak. A délelőtti Kupaktanácsokon, azaz kreatív hittanórákon dolgoztuk fel a témát.

Pénteken, a második napon „Vedd kezedbe a dolgokat!” címmel azzal foglalkoztunk, mit tehetünk a környezetünkért, materiális világunkért, hogy ne pusztulásba vigyük azt. Nemcsak a globális felmelegedés okai és hatásai, a környezettudatosság kérdései, a fosszilis és megújuló energiaforrások, a szelektív szemétgyűjtés, az ökológiai lábnyomunk fogalmai kerültek felszínre, hanem keresztény értelmezésben az ökoteológia és a teremtésvédelem lényege is. 

A harmadik napon, szombaton „Jobb velem a világ?” címmel azt a célt tűztük ki, hogy megértsük, Istenkapcsolatunkból és önmagunkkal való harmonikus viszonyunkból kiindulva mit tehetünk a körülöttünk lévő emberekért, kapcsolatainkért. A kiscsoportos, interaktív Kupaktanácsok üzenete a reggeli és esti áhítatok témáját bontotta ki, a délutáni drámafoglalkozások Seben Glória, majd Schadl Péter meghívott szakemberek vezetésével pedig mindezt a készségek szintjére kívánta helyezni a drámapedagógia és pszichodráma elemeinek felhasználásával. Magunk is szelektíven gyűjtöttük a szemetet a házon belül, sőt, egészséges nassolnivalókat, aszalt gyümölcsöket és magvakat kínáltunk a bankett eseményén – mindezt a festői piliscsabai Béthel zöldjében. Péntek este egy játékos, táncos-zenés vetélkedőt követően éjszakai túrára indultunk, amely nem kevés izgalmat tartogatott számunkra, szombaton este pedig a kamaszok számára oly’ fontos, utolsó esti táncos bankettel érte el csúcspontját a tábori hangulat. 

A negyedik napon, vasárnap délelőtt a fiatalok lelkes és nagyon okos részvételével szerveztük meg az „Ön dönt!” című szórakoztató, moderált vitát, ahol olyan dilemmákban érvelhettünk, mint, hogy szeretnénk-e száz évig élni, léteznek-e ma is csodák, vagy vajon tényleg a pusztulás felé halad-e bolygónk sorsa. A tábor zárásául Kovács Viktor evangélikus lelkész, a tábor lelki vezetője tartott élményszerű, a hallgatóságot is bevonó istentiszteletet a fiatalok számára. 

Izgalmas, eseménydús, a csapatot erősen összekovácsoló, élményekben gazdag tábort tudunk újra a hátunk mögött, amelyet most is megfűszerezett a kamaszok őszinte, érzékeny, igazságszerető érzelemvilága, kapcsolataik jellegzetes dinamikája. Öröm volt látni azt újra, milyen szeretettel, segítőkészséggel fordulnak egymás felé, hogyan biztatják vagy épp formálják egymást, intézik egymás közt ügyes-bajos dolgaikat – és nekünk, szervezőknek is mennyi szeretetet adnak. A Jóisten áldó-szerető gondoskodását most is megtapasztalhattuk magunk körül, miközben hálásan köszönjük meghívott előadóink segítségét, valamint a Béthel Evangélikus Missziói Otthon vezetőjének, Varga Gábornak és feleségének, Zsuzsának a vendéglátását.  

A KÖSZI csapata legközelebb nyáron várja a gyerekeket és fiatalokat a 17. Napvető – evangélikus közösségépítő táborba a Béthel Evangélikus Missziói Otthonba. A Napvető Ifi 7-12. osztályosoknak szól július 28 – augusztus 3. között, a Napvető Kölyök pedig 3-8. osztályosoknak augusztus 11-18. között. A tábor mottója: „Időutazás Jézussal”. Bővebb információ a www.koszi.net honlapon olvasható.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról: 

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t Facebookon: https://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512 

Iratkozz fel a KÖSZI Hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 7. Életfonal – evangélikus életvezetési tábor a KÖSZI Egyesület, a Szívvel-Lélekkel Alapítvány szervezésében, a Piliscsabai Evangélikus Közösség Raffay Sándor Alapítványa és a Piliscsabai Evangélikus Egyházközség együttműködésében valósult meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!