„Együtt (l)enni, jó!” – Megrendezték a 13. evangélikus bábfesztivált

„Együtt (l)enni, jó!” – Megrendezték a 13. evangélikus bábfesztivált

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Pilisvörösvár – 2014. május 17-én a Pilisvörösvári Művészetek háza adott otthont az egyre színvonalasabbá váló és immáron 13. alkalommal megrendezésre került evangélikus bábfesztiválnak. Az idén a téma az „Együtt (l)enni, jó!” volt. A nap konklúziójaként elmondható, hogy egy alkalmi társaságból baráti közösség kovácsolódott pár óra alatt. Ráadásul úgy, hogy még jól is szórakoztak. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Pár kezdő ének és Szabó János Győr-nádorvárosi lelkész áhítata után azonnal indult is a program, amelyen ezúttal hat bábcsoport indult, akik az ország számos szögletéből érkeztek.

Először Nagy Panka vezetésével a piliscsabai gyülekezet bábcsoportja mutatta be a „Köztünk van” című darabot, aztán pedig a keceli Kreatív Kakasok árnybáb csoportja következett, Noé bárkájának előadásával. Vezetőjük Szentgyörgyi Erika volt.

A nagyvelegi bábcsoport idén Péter és Kornéliusz történetét mutatta be Bencze Győző vezetésével.

Büki bábcsoportot Giczi Nikolett vezette és bibliai asztali történeteket mutattak be számunkra.

Az ebéd után az orosházi Székács Vidám Szívei Bábcsoport mutatta be „A világ összes kincse” című bábjátékát. A csoport vezetője Kaczkó Rita volt.

A napot a Gyarmati Gábor vezette zuglói bábcsoport zárta „Madarakkal együtt (l)enni is jó!” című bábjátékával.

A báborok ezután jutalmul, az egész éves és persze egész napos munkájuk elismeréseként bábokat vehettek át, valamint megtekinthették a FIGURINA Bábszínház „Grim/m/aszok” című előadását.

A nap végén került sor az eredményhirdetésre. A zsűri részéről Oberling Zsanett a következőképp összegezte a nap előadásait: „A zsűri az értékelésénél azt vette figyelembe, hogy mi volt az, amiben az egyes előadások különlegesek, mások voltak, mint a többi vagy a tőlük előző évben látott darab. Minden csapatról csak a pozitívumokat emeljük ki, a csapatvezetők pedig írásban fogják majd megkapni a kritikai és szakmai értékelést, segítő útbaigazítást.”

A piliscsabai csapatnál kicsik és nagyok együttesen játszottak, élőzene szólt, meggyőző, hiteles történetet adtakelő és nagyszerűen átjött a történet hangulata, a biblia mondanivaló és az asztalnál együtt ülés motívuma, ezért a bibliai üzenet leghitelesebb tolmácsolása díjat kapták.

keceli Kreatív Kakasok csoportjánál kiemelték azt, hogy mennyire pozitív és életigenlő volt, a technika szép és bátor volt, szép színpadképet mutattak. Külön megdicsérték a mesélő szép hangsúlyozását, akit különdíjban is részesítettek. A csapat a leglátványosabb színpadkép díját vehette át.

A nagyvelegi bábcsoport teljes mértékben a Bibliára épített ötletes, kartonpapíros bábtechnikájával. Kiválónak értékelték a kezek mozgatását, a darab jól követhetőségét. Náluk Péter magyar hangját ismerték el különdíjjal és a csapat pedig a legügyesebb bábtechnika oklevelét vehette át.

A büki bábcsoport színi kerete kiváló volt, dekoratív bábokat készítettek, hiteles volt a nagyok játéka, a különféle bábtechnikákat hitelesen ötvözték. A Jézust alakító szólóénekes különdíjat kapott, a többiek pedig a legjobb színházi produkció díját vehették át.

Az orosházi iskola bábcsoportja szívesen kézbevehető bábokat mutatott be. Kiemelték a szép mozgást is, ezért a báb és drámajáték legjobb együttes használata díjat kapták.

A zuglói csoport érdekes bibliai történetbe ágyazott tanmesét mutatott be. Fantasztikus ötletet adtak hitoktatóknak arra, hoyg egy-egy nehezebben emészthető történetet hogyan lehet a gyerekek számára kézzelfoghatóbbá teni, ezért a legeredetibb hittanóra díját kapták.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!