„Az otthontalanság nyomorúsága jelen van a világban” – Átadták az Oltalom Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthonának új épületét Nyíregyházán

„Az otthontalanság nyomorúsága jelen van a világban” – Átadták az Oltalom Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthonának új épületét Nyíregyházán

Share this content.

Szöveg és fotó: Veszprémi Erzsébet
Nyíregyháza – Átadták az Oltalom Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthonának új épületét Nyíregyházán, a Rezeda utcában. A létesítmény az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében valósult meg. A korábbi, Anyaóvónak nevezett, rossz körülmények között működött intézmény ezzel korszerű feltételek közé került, az eddigi 36 férőhely további néggyel gyarapodott: krízishelyzetben lévők azonnali befogadását teszi lehetővé. Az új otthonban az ellátottak köre is bővül, az anyák és gyermekeik mellett ezentúl az édesapák elhelyezésére is lehetőség nyílik. A Családbarát Oltalom című projekt építési és szakmai megvalósítására 278,9 millió forintot nyert a MEE Oltalom Szeretetszolgálat.

A nemzeti színű szalag átvágását, a kulcsátadást és a bevonulást követően a korszerű és nagyon szép épület emeleti - talán később majd társalgónak szánt - közösségi terében került sor a szentelési istentiszteletre. Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának vezetője igehirdetésében (Ézs 25,4 alapján) feltette a kérdést: mit ünneplünk e valóban nívós és korszerű intézmény avatásakor, hisz az otthontalanság nyomorúsága ettől még jelen van a világban.  Ám aki nehéz helyzetében, nyomorúságában ide megérkezik, átélheti a szabadulás csodáját - mutatott rá, és hálát adott azokért, akik a kilátástalanságból itt majd menedéket találnak. Krámer György azért imádkozott a nyíregyházi intézményszentelésen, hogy a szükséget szenvedők itt ne hivatalnokokkal találkozzanak és a munkatársak hozzáértésén és szeretetén kívül Isten gondviselését érezzék.

Ezt követően az Oltalom Szeretetszolgálat igazgatótanácsának ünnepi ülése következett, melyen Laborczi Géza igazgatólelkész felolvasta Czibere Károly alkalomra írt köszöntő levelét, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára ugyanis váratlan hivatali kötelezettsége miatt kénytelen volt lemondani a személyes megjelenést. Laborczi Géza bemutatta a projektet, melyet amolyan modern Noé bárkájaként jellemzett, majd Györfi Mihály, az igazgatótanács elnöke emlékérmek, emléklapok átadásával köszönte meg mindazok munkáját, akik a pályázat elkészítésében, kivitelezésében, a tervezésben, építésben, a szakmai program kidolgozásában részesek voltak.  Köszöntőt mondott Krámer György, immár a fenntartó képviseletében és átadta a Diakóniai Osztály ajándékát, majd pedig Roszik Gábor, az első ilyen jellegű, Gödöllőn létrehozott hazai intézmény megalapítója kívánt áldást az itteni szolgálatra.

 

 

A Családok Átmeneti Otthona reménység szerint néhány nap múlva benépesül: az itt dolgozók Daskóné Sós Anita részlegvezetővel az élen, abban reménykednek, hogy napokon belül megérkezik a működési engedély és megkezdődhet a költözés. Akkor végre búcsút inthetnek annak a Csillag utcai épületnek, amely egyébként Nyíregyháza első kisdedóvójaként írta be magát a helytörténetbe, de az utóbbi években nagy kihívás jelentett a szakhatóságok jóindulatát megnyerni a fenntartásához.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!