Evangélikus Hittudományi Egyetem

Otthonosan könyvtárban és gyülekezetben

Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, feladataikról, céljaikról. Mészáros Kornélia 2011 óta dolgozik az Evangélikus Hittudományi Egyetem könyvtárában, 2016 óta a vezetője. A korszerű könyvtárral szemben támasztott igényekről, evangélikusságáról és a presbiteri szolgálatról is beszélgettünk vele.

MA! – A határ nem csupán egy vonal – Online könyvbemutatót tartunk!

Budapest – A 91. Ünnepi Könyvhét keretében A Teológia és határok című kötetről – amely az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatóinak tematikus tanulmányait fogja össze – beszélget Orosz Gábor Viktor, a könyv szerkesztője és Galambos Ádám újságíró. Az esemény a Magyarországi Evangélikus Egyház YouTube-csatornáján és a Facebook oldalán is megtekinthető lesz 2020. szeptember 18-án 20 órától.

Segítés önismerettel, jézusi eleganciával

Élénk az érdeklődés az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (EHE) szeptember 1-jén induló szupervizor és diakóniai mentor szakirányú továbbképzés iránt. A diplomások számára önköltséges formában szervezett, négy féléves képzésre első alkalommal tizennyolcan jelentkeztek. A február 1-jén megalakult Diakóniai Képzési Központot a mentálhigiéné területén gazdag tapasztalattal rendelkező Johann Gyula evangélikus lelkész vezeti. Az esti tagozatos munkarendben zajló képzés szakmai hátterét az egyetem oktatói kara, helyszínét szintén az intézmény budapesti épülete adja. Csepregi Zoltán rektorral és Johann Gyulával a képzés céljáról és a „jézusi eleganciáról” beszélgettünk.

Luther és Bach a zenében – Beszélgetés az egyházzenei továbbképzésről

Luther és Bach szellemisége a zenében – Ismét egyházzenei továbbképzés indul az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Borsos Beatrix, Drobina Andrea, Farkas Boglárka, Pap Kinga Marjatta, Szabó Andrásné és Szűcs Benjámin Ottó tavaly vett részt az akkreditált képzésen. Őket kérdeztük, hogy milyen tanulságai voltak a számukra a tanfolyamnak.

Hívásunk és feladatunk van – Fogadalmat tettek az Evangélikus Hittudományi Egyetem elsőévesei

Budapest – Régi hagyomány az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, hogy az elsőévesek a tanévnyitó istentisztelet, és az azt követő ünnepi egyetemi ülés keretében fogadalmat tesznek Istenhez ragaszkodásukról és hivatásukhoz való hűségükről.

Elmaradnak a tervezett programok az Evangélikus Hittudományi Egyetemen: Dr. Hafenscher Károly egyetemi tanári beiktatása és a tanévnyitó ünnepség is

Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) a 2020. szeptember 3-ára tervezett egyetemi tanári beiktatást és székfoglaló előadást a járványhelyzetre tekintettel nem tartja meg. Dr. Hafenscher Károly professzor március óta hatályos kinevezését a beiktatás elmaradása nem érinti. Hasonlóképpen az EHE a 2020. szeptember 4-ére tervezett tanévzáró/tanévnyitó istentiszteletet és ünnepi ülést sem tartja meg. Az oklevelek, kinevezések és megbízólevelek átvételével kapcsolatban a Tanulmányi Titkárság és a Rektori Hivatal közvetlenül fogja megkeresni az érintetteket.

Ma-Holnap – Interjú Tiborcz Dániel evangélikus teológus hallgatóval

Szombathely – A Szombathelyi Televízió Ma-Holnap című műsorának vendége volt Tiborcz Dániel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem ötödik évfolyamos teológus-lelkész szakos hallgatója. Az interjúban a hivatás választásról, az ökumenéről, az élő hitről is szó esik egyebek között.

Luther és Bach szellemisége a zenében – Gyakorlatközpontú evangélikus egyházzenei továbbképzés pedagógusoknak

Luther és Bach szellemisége a zenében – Ismét lesz egyházzenei továbbképzés az Evangélikus Hittudományi Egyetemen.

Várják a jelentkezőket a szupervizor-diakóniai mentor szakirányú továbbképzésre

Budapest – 2020. augusztus 9-ig lehet még jelentkezni pótfelvételi eljárás keretében az Evangélikus Hittudományi Egyetem Evangélikus Diakóniai Képzési Központjának szupervizor-diakóniai mentor szakirányú továbbképzésére. A továbbképzésről, a központ feladatáról, illetve a további tervekről beszélgettek Johann Gyula evangélikus lelkésszel, a központ vezetőjével a Credo Rádió műsorában.

Doktori védés volt az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetemen került sor 2020. július 15-én Kocsis Péter A vallási pluralizmus kihívásai a közéleti teológia számára című doktori értekezésének nyilvános megvitatására. A védés sikeres volt. A témavezető dr. Orosz Gábor Viktor volt.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Evangélikus Hittudományi Egyetem csatornájára