Állj középre! – Egyházkerületi napot tartottak az Északi Egyházkerületben

Állj középre! – Egyházkerületi napot tartottak az Északi Egyházkerületben

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus
Cegléd – Cegléd központját 2019. május 11-én szó szerint megszállták az evangélikusok. Az egyik járókelő még a reggeli órákban a készülődést látva érdeklődött, mi készül itt. Amikor meghallotta, hogy az Északi Evangélikus Egyházkerület missziói jellegű közös ünnepe, vicceskedve jegyezte meg, hogy akkor itt ma csak imádkozni fognak. Ebben pedig nagyot tévedett, hiszen az általa kiemelt imádság mellett rendkívül változatos programok voltak a nap folyamán.

A protestáns egyházi együttműködés szép példájaként az egyházkerület számos gyülekezetéből érkezett rengeteg embert a református nagytemplomba várták, és számos egyéb helyszínen, így például az evangélikus templomban, a református iskolában, a református gyülekezeti teremben, a Kossuth Múzeumban, valamint a Szabadság téren folytak az események.

Bényi Ildikó konferálásával többek között köszöntést mondott Takács László polgármester, Hánka Levente református lelkész, Fábri György egyházkerületi felügyelő, Majorosné Lasányi Ágnes egyházközségi felügyelő. A zenei szolgálatot a ceglédi Halleluja kórus, valamit az Evangélikus Hittudományi Egyetem diákjaiból álló Valami más együttes végezte. Orgonán közreműködött Tüzes Marcell és Brunda Gergely, a Zeneakadémia végzős orgona MA szakos hallgatói. Az alkalmon jelen volt Földi László országgyűlési képviselő és Hegedűs Ágota ceglédi alpolgármester is.

Nyitóáhítatot tartott Fabiny Tamás Jn 20,26 alapján. Az elnök-püspök Jézus személyét állította a középpontba, és békességet hirdetett a jelenlévők között.

Ezután került sor Ingeborg Synøve Midttømme, a norvégiai Møre testvéregyházkerületének püspöke bibliatanulmányára. A tolmácsolásban Pap Kinga Marjatta segédkezett.

Déltől választható szekciókban folytak a beszélgetések: az egyikben „be lehetett szólni” a két püspöknek,

egy továbbiban Kossuth Lajos személyét elemezték Reznák Erzsébet történész segítségével, egy másikban pedig bemutatkozott a kerület nevelési-oktatási csapata és az intézményvezetők, így Majorosné Lasányi Ágnes és Sziráki György. Emellett további bibliatanulmányozás is volt Győri Péter Benjámin vezetésével, Timothy Keller új könyve alapján. Betegség és gyógyulás az Ószövetségben volt a címe a Kőszeghy Miklós egyetemi tanár által vezetettt fórumnak. Bemutatkozott a ceglédi holland evangélikus gyülekezet, Van der Wildenné Bihari Beáta és Réthelyi Orsolya habilitált egyetemi docens vezetésével. Nem utolsósorban pedig a fiatalokat szólította meg az X-Faktor korábbi sztárja, Nagy Richárd, aki zenei pályafutása mellett személyes életéről és hitéről is vallott.

A szabadtéri ebédet követően a Luther Kiadó szervezésében, a református templomban bemutatták Balicza Iván Isten mémjei című könyvét, valamint Fabiny Tamás Testvéreim és a nyáj című könyvsorozatának második kötetét, Boda Zsuzsa moderálásában.

Ezzel párhuzamosan a Szabadság téren délután gazdag programokat kínáltak. Extrém kerékpáros bemutatót tartott a Hegeshow Triál. Orgonamuzsika szólt az evangélikus templom Bach-orgonáján. A vendégek számára kinyitott a Dobmúzeum. Volt környezetvédelmi játszóház kézműves programmal, és telt házzal üzemeltek az ugrálóvárak. Standot állított többek között az EPSZTI | Evangélikus Pedagógiai Intézet, a Gyülekezeti és Misszió Osztály életút labirintusa, a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület, a Luther Kiadó, a Sion Nevelőszülői Hálózat, és a Ceglédi Tourinform Iroda. Szívesen vásárolták a forgatagban kínált süteményeket, de a ceglédi kézművesek portékáit is.

Az úrvacsorás záróistentiszteleten Gáncs Tamás hirdetett igét.

A liturgiában szolgált Szlaukó Orsolya helyi lelkész, Ingeborg Synøve Midttømme és Fabiny Tamás püspökök, valamint az egyházmegyei missziói lelkészek, egyházmegyei felügyelők és a ceglédi evangélikus ifjúság tagjai.

Boldog nap volt, Jézussal a középpontban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!