A lelkiismereti szabadság – Elkezdődött az Aliansz imahét Nyíregyházán is

A lelkiismereti szabadság – Elkezdődött az Aliansz imahét Nyíregyházán is

Share this content.

Szöveg és hangfájlok: Garai András (garainyh.hu). Fotó és idézet: Jónás Miklós (metkapolna.hu)
Nyíregyháza – A második évtizedébe lépett a nyíregyházi protestáns egyházak megújult, közös istentiszteleti alkalma. 11 éve nem csak az év elején gyűlnek össze közös igehallgatásra és imádkozásra, hanem tavaszi és őszi evangelizációs sorozatokat is tartanak vendég igehirdetőkkel, és legalább negyedévente egy vasárnap esti istentiszteleten is találkozhat a város öt felekezetének Krisztusban hívő népe felváltva, egymás istentiszteleti helyén.

A reformáció közös örökségünk és ebben a jubileumi esztendőben a lelkiismereti szabadság kérdése kerül az Aliansz imahét középpontjába világszerte. Érdeklődő olvasóink reménység szerint, napról napra követhetik az elhangzott igehirdetéseket a tudósító honlapján, ahol az előző évek hanganyagai is elérhetőek. A képgaléria is folyamatosan frissül a hét során.   

A karácsonyi Aliansz Hírlevél 13. oldalán olvasható ez a bevezetés:

 

A lelkiismereti szabadság

 

„Itt állok. Másként nem tehetek!” A feljegyzések szerint Luther egynapos mérlegelés után mondta ki ezeket a szavakat Wormsban, V. Károly udvarában. Ezeknek a szavaknak a hatására Luther számkivetetté vált. De ugyanezek a szavak tették a lelkiismereti szabadság modern értelmezésének megalapozójává is. Azt is kijelentette – még a fenti kiállását megelőzően –, hogy „Ha a Szentírás alapján bebizonyítjátok az állításaimról, hogy nem igazak, akkor visszavonok mindent, amit mondtam.” Az Evangéliumi Aliansz 2017-es imahetének középpontjában az az öt „Sola” áll, melyek a reformációt meghatározták, Luthert – és hozzá hasonlóan sokakat – törvényen kívülivé tettek, de mindezekkel együtt mégis megváltoztatták a világot. Ezek a „Solá”-k ma is számkivetetté teszik a keresztényeket. Egy olyan korban, amikor szinte minden relatív, az ember nem lesz túl népszerű ha az abszolút értékeket hirdeti. Belegondoltál már abba, hogy valódi lelkiismereti szabadságról csak olyan társadalomban beszélhetünk, amelyik hisz az abszolút értékekben és elfogadja, hogy ezek a helyes életvitel alapkövei? Ma azonban egy olyan társadalomban élünk, amelyik nemcsak hogy elutasítja az abszolút értékeket, de még bünteti is azokat, akik ezekben hisznek. Az elutasítástól, a „politikailag nem korrekt”-nek bélyegzéstől haladunk afelé, hogy lassan nem tehetünk majd semmit a hitbeli meggyőződésünk alapján, mert törvényileg meg fogják határozni, hogyan gondolkodhatsz, mit mondhatsz, mit tehetsz – és mit nem. Be kell látnunk, hogy mi, keresztények is vétkesek voltunk ebben, amikor egy adott korban arra használtuk fel a hatalmunkat, hogy megtiltsunk bizonyos meggyőződéseket. Csak ott beszélhetünk szabad lelkiismeretről, szólás- és vallásszabadságról, ahol szabadon lehet vitatkozni. Ehhez elengedhetetlen, hogy ma is visszatérjünk az alapértékeinkhez. Azért imádkozom, hogy az imahét során bátorodjunk fel arra, hogy teljes erőnkből keressük az igazságot, és jussunk el annak új, friss megértéséhez, hogy mit jelent az öt „Sola” szerint élni: Sola Scriptura – Egyedül a Szentírás által – a Szentírás fölötte áll a hagyományoknak. Sola Fide – Egyedül hit által – hitből, nem a cselekedetekből. Sola Gratia – Egyedül kegyelemből – a kegyelem fölötte áll az érdemeinknek. Solus Christus – Egyedül Krisztus által – Krisztus az egyetlen út. S legyen mindez egyedül Isten dicsőségére! Soli Deo Gloria

Imádkozó szívvel: Thomas Bucher, az Európai Evangéliumi Aliansz főtitkára 

A 2017-es imahét anyagát az EEA-belül a DACH-csoport állította össze (D: Németország, A: Ausztria és CH: Svájc). Szeretném szívből jövő köszönetemet kifejezni, amiért hozzájárultak ahhoz, hogy különleges módon tudjuk ünnepelni a reformáció 500. évfordulóját.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!