A Mandák kórus adott koncertet a barlahidai evangélikus gyülekezetnél

A Mandák kórus adott koncertet a barlahidai evangélikus gyülekezetnél

Share this content.

Forrás: zaol.hu, szöveg: Gyuricza Ferenc
Barlahida – Jubileumi koncertsorozata részeként 2020. március 7-én, szombaton délután a göcseji település evangélikus templomában is koncertet adott a harmincéves Fóti Evangélikus Kántorképző Intézet Mandák kórusa. A több mint harminc fős énekkar ezúttal magyar és idegen nyelvű egyházzenei műveket tűzött műsorra.

A barlahidai templomi kórushangversenyt megelőzően a két karvezető, Kertész Péter és dr. Kretz István mutatták be az énekkart.
Mint az énekkar vezetői mondották, a Mandák kórust 1989 decemberében olyan személyek alapították, akik vagy éppen tanárai, illetve hallgatói voltak a Fóti Evangélikus Kántorképző Intézetnek, vagy valami más természetű kapcsolatban álltak az evangélikus gyülekezettel. (A kórus a nevét a képzésnek helyet adó Mandák-villa után kapta. Az egykori tulajdonos, Mandák Mária – örököst nem hagyva maga után – belmissziós célokra az evangélikus egyháznak ajánlotta fel a villát, amiben hetedik évtizede zajlik az evangélikus kántorok képzése.)

Az összekötő zenei kapcsolat a mai napig megmaradt a tagok között, továbbra is az intézet tanárai, volt vagy egykori hallgatói teszik ki az énekkari tagságot, akiknek döntő többsége egyben amatőr zenész, s az ország szinte teljes területéről akadnak tagjaik. Ennek okán viszonylag ritkán, kéthavonta vannak próbáik, s a fellépéseik sem túl gyakoriak. Ennek megfelelően a harminc­éves jubileumi koncertsorozatuknak is mindössze négy állomása van: Tállya, Pécs és Izmény után érkeztek a zalai kistelepülésre, Barlahidára, ahol a kórusmuzsika által biztosított zenés áhítat után a gyülekezet lelkésze, Zsugyel Kornél prédikált.

Dr. Knetz István a kórus bemutatása során külön kiemelte: a Mandák kórus egyik legfontosabb küldetésének azt tartja, hogy olyan helyekre, apróbb településekre, vagy szórvány gyülekezetek templomaiba is elvigye az egyházzenét, ahova más énekkarok nem nagyon jutnak el.

A barlahidai hétvégi program során a zenetörténet különböző korszakainak műveiből válogattak, a reneszánsztól (Lechner, Tallis, Victoria) a barokkon (Johann Sebastian Bach, Schültz) és a romantika korán (Mendelssohn, Silcher, Rheinberger) át egészen a XX. századig (Casals, Deák-Bárdos György, Kodály Zoltán, Szokolay Sándor) bezárólag.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!