A német EU-elnökséggel egyeztettek az európai egyházak

A német EU-elnökséggel egyeztettek az európai egyházak

Share this content.

Forrás: reformatus.hu / www.ceceurope.org, fotó: Fotó: ceceurope.org
Az Európai Unió (EU) Tanácsa soros német elnökségének prioritásairól egyeztetett az Európai Egyházak Konferenciáját (CEC) és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságát (COMECE) képviselő küldöttség július 7-én Brüsszelben, ahol Michael Clauss nagykövettel, Németország állandó uniós képviseletének vezetőjével is tanácskozott az ökumenikus delegáció.

A küldöttség a július 1-én kezdődött féléves soros elnökségi ciklus legfontosabb feladatának az „európai projekt” és a közös európai értékek iránti elkötelezettség megújítását és megerősítését tartja, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy Európa igazságosabb, méltányosabb és fenntarthatóbb legyen.

A tanácskozás alkalmával a CEC és COMECE ismertette az egyházak tematikus reflexióit, elképzeléseit és konkrét politikai javaslatait összegző, „Közösen Európa helyreállításáért” címet viselő közös anyagot, amely az európai keresztyén közösség hozzájárulása a német elnökség programjához a koronavírus-járvány közepette.

Az esemény jó alkalom volt arra, hogy az egyházi képviselők hangsúlyozzák „az Európai Unió, a tagállamok, az egyházak és vallási közösségek, valamint a civil szervezetek összefogásának és együttműködésének fontosságát azért, hogy Európát ne csak erősebbé, de innovatívabbá, igazságosabbá és fenntarthatóbbá tegyük közösen.”

„Egyházakként elkötelezettek vagyunk abban, hogy a béke és vendégszeretet jegyében építsünk hidakat a kontinensen, és támogassuk a közjó átfogó vízióját a kontinensen, továbbá előmozdítsuk az emberséges, szociális és fenntartható Európa megvalósulását, amelyik békében él magával és szomszédaival, és ahol az emberi jogok és a szolidaritás érvényesülnek.” – fogalmaz az EU egyházainak közös nyilatkozata.

A találkozó egy első, előkészítő lépése volt a CEC és a COMECE együttműködésének az új elnökséggel, ami az október 27-én Berlinben tervezett magas rangú találkozóban éri el csúcspontját, ahol Michael Roth, a szövetségi kormány külügyminisztériumának EU-s ügyekért felelős minisztere fogadja majd az egyházi szervezetek küldöttségét.

A brüsszeli tanácskozáson részt vevő delegáció tagja volt Manual Enrique Barrios Prieto atya, a COMECE főtitkára, Lena Kumlin, a CEC finn evangélikus egyház által támogatott Európai Uniós tanácsadója, Friederika Ladenburger, a COMECE etikai, kutatási és egészségügyi részlegének jogtanácsosa és Katrin Hatzinger, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) brüsszeli uniós irodájának igazgatója.

Az egyházi szervezetek és az EU elnökségek közötti rendszeres találkozás hosszú hagyományra tekint vissza. A tárgyalások keretét a Lisszaboni Szerződés 17. cikkelye adja, melyben az EU az egyházakkal való nyílt, átlátható és rendszeres tanácskozás mellett kötelezte el magát.

A fényképen: Manuel Enrique Barrios Prieto atya, a COMECE főtitkára, Lena Kumlin, a CEC finn evangélikus egyház által támogatott Európai Uniós tanácsadója, Friederike Ladenburger, a COMECE etikai, kutatási és egészségügyi részlegének jogtanácsosa és Katrin Hatzinger, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) brüsszeli uniós irodájának igazgatója.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!