Szeretetre hangoltan – Véget ért az erdélyi lutheránus ifjúsági találkozó

Szeretetre hangoltan – Véget ért az erdélyi lutheránus ifjúsági találkozó

Share this content.

Szöveg: T. Pintér Károly, fotó: Török Franciska, videó: Pintér Kristóf, OC Visuals
Formabontó istentisztelettel nyílt, formabontó istentisztelettel zárult július 12-én, pénteken a IV. KÖZ-ÉP-PONT – erdélyi lutheránus ifjúsági találkozó: a mintegy háromszáz fiatalból álló gyülekezet tagjainak egy, a Tusnádfürdőn töltött négy nap programjaira kérdező keresztrejtvényt kellett megfejteniük. A vízszintes sorokba írt válaszok egy-egy – egymás alá került – betűje adta ki azután azt az egyetlen szót, amellyel a két szolgálattevő lelkész szerint leginkább kifejezhető a találkozó egésze. Eszerint mindaz, amit e közösség az együtt töltött napok során átélt, nem volt más, mint – istentisztelet.

Jóllehet a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház és az ugyancsak romániai EVIKE (Evangélikus Ifjúsági Keresztyén Egyesület) szervezésében minden második évben megszervezett „erdélyi Szélrózsa” nyilvánvalóan szerényebb mása a közbülső években rendezett magyarországi evangélikus ifjúsági találkozóknak, megvalósítása – óhatatlan hiányosságai, hibái ellenére és a különböző anyaországi forrásokból érkező támogatásoktól függetlenül – tiszteletreméltó teljesítmény. És helyben hagyva a mostani program egészét summázó lelkészek definícióját: méltó istentisztelet.

Arról tulajdonképpen már az úrvacsorás záró istentisztelet előtt „értesülhettek” a táborlakók, hogy akár egy különböző programokkal vegyes közösségi alkalom is tekinthető istentiszteletnek. A tusnádfürdői találkozó utolsó napjának délutánján nem kisebb személyiség, mint Böjte Csaba ferences rendi szerzetes szólt meggyőzően arról, hogy a szeretetközösségben megélt bárminemű tevékenység sokkal inkább Istennek tetsző cselekedet, mint a formális templomlátogatás. (Ismeretes, hogy az idei KÖZ-ÉP-PONT találkozó a „Szeretsz-e engem? – jézusi kérdés jegyében elemezte a család-, a nemzet- és az Isten iránti szeretet mibenlétét és fontosságát.)

Már Csaba testvér érkezése előtt a találkozónak helyet adó kempingbe érkezett a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ delegációja.

Ez a 2006-ban amerikai magyarok adakozásának köszönhetően létesített otthon is a Böjte Csaba által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány kötelékébe tartozik, és jelenleg közel száz árva gyermek otthona. Hogy a velük együtt lakó nevelőkkel valódi szeretetközösséget alkotnak, arról szavaikon túl, tekintetük is hitelesen tanúskodott… Bemutatkozásuk alighanem az idei KÖZ-ÉP-PONT legfelemelőbb „istentisztelete” volt.

A záró nap délelőttjén Nánai László evangélikus lelkész nem csupán igei „ébresztővel” szolgált. A protestáns tábori lelkészség magyarországi püspökhelyettese – úgyis, mint alezredes – bepillantást engedett a tábori lelkészség sajátos, és olykor békeidőben sem veszélytelen szolgálatának kulisszái mögé.

A már említett úrvacsorás záróistentisztelet kezdetén köszönte meg a szervezők, programfelelősök, közreműködők áldozatos munkáját Zelenák József sepsiszentgyörgyi evangélikus lelkész, püspökhelyettes, nem mulasztván el köszönetet mondani a tábort többször is felkereső medvéket „kitessékelő” biztonságiaknak sem.

Vacsora után – mintegy ráadásként – ismét a DJ Hunay néven ismert lemezlovas melegítette fel a már-már vacogókat. És miként a nyitónap estéjén, koncertjét most is az Ismerős Arcok együttes Nélküled című felvételével zárta. Ez a dal, illetőleg a dal szövege – más-más kontextusban – többször elhangzott a találkozó során, és még a záróistentisztelet keresztrejtvényében is helyet kapott…

 

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!