Evangélikus KÖZ-ÉP-PONT Székelyföld szívében

Evangélikus KÖZ-ÉP-PONT Székelyföld szívében

Share this content.

Szöveg és fotó: T. Pintér Károly, fotó: Török Franciska, videó: Pintér Kristóf, OC Visuals
Miközben a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) – érthető aggodalomtól vezérelve – igyekszik segítséget nyújtani a felvidéki (szlovákiai) magyar ajkú evangélikusság anyanyelven történő pásztorolásához, nem lehet eléggé méltányolni az önálló egyházkerületként mintegy huszonötezer hívet tömörítő Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyháznak (RELE) az „utánpótlás biztosítására” irányuló erőfeszítéseit. Ennek jegyében immár negyedik alkalommal szervezték meg KÖZ-ÉP-PONT elnevezéssel az erdélyi lutheránus ifjúsági találkozót. Az idén július 9–13. között zajló rendezvénysorozat helyszíne a székelyföldi Tusványfürdő, mottója pedig a jól ismert jézusi kérdés: „Szeretsz-e engem?”

Mintegy két héttel Orbán Viktor beszédeiről elhíresült tusványosi szabadegyetem (hivatalos nevén: Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor) jubileumi eseményének kezdete előtt, evangélikus fiatalokkal népesült be a három évtizede történelmet író fürdőváros egyik táborhelye. Kedd délutántól szombat reggelig összesen mintegy háromszáz résztvevő figyelme fókuszál annak a Jézus Krisztusnak a személyére és mondandójára, aki immár több mint kétezer éve határozza meg nemcsak a történelem időszámítását, hanem embermilliók személyes életét is.

A késő délutáni megnyitó ünnepségen a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke tudatosította a jelenlévőkben, hogy e változatos programokat kínáló találkozó elsődleges célja, illetőleg lehetősége az Istennel való találkozás, a Krisztus-követésre való vállalkozás.

Adorjáni Dezső Zoltán energikus köszöntő beszéde után lelkészek, teológusok és a tábor vezetésében is részt vállaló fiatalok egy minden szempontból rendhagyó nyitó istentiszteleten világították rá a tanítványhoz, Péterhez intézett jézusi kérdés különböző aspektusaira. A dramatizált dialógusokkal körbejárt „Szeretsz-e engem?”-kérdés a délelőtti előadások során köszön vissza a programban, sőt a KÖZ-ÉP-PONT találkozó pólóját magukra öltő fiataloknak mintegy folyamatosan a szemük előtt lehet.

A keddi megnyitón egyébiránt nemcsak az egyházkerület püspöke és a találkozó főszervezője, Koszta István brassói lelkipásztor köszöntötte a megjelenteket, hanem Tusványfürdő polgármestere, Albert Tibor is, aki az 1850-es évektől kiépült Hargita megyei fürdőváros történetével kapcsolatos információkon túl a medveveszély komolyan vételére is nyomatékkal figyelmeztette a fiatalokat.

(A szervezők olyannyira komolyan veszik az intelmet, hogy bár a körbe kerített táborhely védelmét 24 órán át biztosítják, a közeli Szent Anna-tóhoz tervezett pénteki kirándulást – elégséges vadőr hiányában – lemondták.)

 

A megnyitó ünnepség szívmelengető epizódja volt, amikor a szervezők színpadra szólították – mondhatni „visszatapsolták” – a találkozó zenei szolgálatára vállalkozott magyarországi együttes vezetőjét, Végh Szabolcsot, hogy átadják részére a Reményik Sándor-díjat.

A balatonszárszói Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia és Missziói Otthon igazgatójának személyében a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház legmagasabb kitüntetését első ízben vehette át anyaországi evangélikus!

Nem csupán a zenei szolgálattevők és a találkozó állandó elemét alkotó reggeli és esti áhítatok igehirdetője, Nánai László evangélikus tábori lelkész érkezett a jelenlegi országhatár „túloldaláról”, de a táborlakók mintegy harmadát is magyarországi fiatalok alkotják, akik a MEE anyagi hozzájárulásával lehetnek részesei ennek az akár életre szóló élményt nyújtó székelyföldi alkalomnak. A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház és az ugyancsak romániai EVIKE (Evangélikus Ifjúsági Keresztyén Egyesület) szervezésében zajló KÖZ-ÉP-PONT találkozót – miként a RELE programjait általában is – magyarországi kormányzati szervek is támogatták.

Az átgondolt program spirituális tartalmát a már említett áhítatok keretezik, a délelőtti fő előadásokon elhangzottakat pedig – ebéd előtt – tíz kiscsoportban beszélik meg a résztvevők. Délután alternatív programok közül lehet válogatni, vélhetően a pillanatnyilag kellemes időjárás függvénye is, hogy a kézművesfoglalkozások vagy a sportolási lehetőségek vonzanak-e majd többeket. Délután öttől ismét egy-egy központi program ígér kulturális élményt, míg vacsora után koncertek sejtetnek felszabadult együttlétet. Lefekvés előtt a „Csendsátorban” még a Nikodémusok órája kínál lelki elcsendesülést a nyugovóra térők számára.

A nyitónapon a helyi Messzehangzó együttes koncertje fogadta az érkezőket, vacsora után pedig DJ Pici feledtette táncra késztető zenével a hűvösebb klímát. A táborban a leányok többnyire faházikókban, a fiúk többségükben sátrakban éjszakáznak – azaz várják az újabb szerethető napot.

Képgaléria:

A teljes fotóriport az első napról a következő linken érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!