A segítés keresztény kötelesség! – SION Nevelőszülő Hálózat

A segítés keresztény kötelesség! – SION Nevelőszülő Hálózat

Share this content.

Szöveg és fotó: Csűry Csaba
Budapest – Hazánkban sok hátrányos családból származó gyermek él nevelőszülőknél a vér szerinti szülők nehéz anyagi helyzete, körülménye vagy gondatlansága miatt. Ebben a nehéz, de lehetőségekkel teli hivatásban vállal részt az evangélikus SION Nevelőszülő Hálózat, melyet az Északi Evangélikus Egyházkerület a családi napján összegyűjtött adománnyal támogatott.

A magyar gyermekek támogatása és segítése keresztény kötelességünk. Szép szolgálatot vállal ebben az Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért működtetésében és a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség fenntartásában működő SION Nevelőszülő Hálózat.

A szervezet tevékenységéről már a neve is sokat elárul. A Sion az ószövetségi szent város legmagasabb és legszentebb hegye volt. Az ókori név jelentése erődítmény, vár volt, ahol később a Salamon király által épített templom állt. Az ószövetségi hagyomány már nem csak Jeruzsálem városát, hanem egész Izraelt, a hívők közösségét illette vele. Az Újszövetségben megváltozott a jelentése, az üdvösség, a mennyország jelképévé vált. Az intézményben nevelkedő fiataloknak valóban egyrészt várat jelent, mely biztonságot, védelmet nyújt számukra, másrészt templom is, mely lelki táplálékot, hitet ad számukra.

A nevelőszülői hálózatot jelenleg huszonöt nevelőcsalád alkotja, akik Budapesten, Cegléden, Abonyban, Maglódon, Tápiógyörgyén és Szolnokon élnek. A működési (ellátási) terület jelenleg nagyrészt a főváros és Pest megye. A családoknál jelenleg ötvenöt gyermek és fiatal felnőtt nevelkedik. A legfiatalabb háromhónapos, a legidősebb huszonhárom éves.

A nevelőszülők munkáját két főállású és egy részállású nevelőszülői tanácsadó, egy pszichológus, egy gyermekvédelmi ügyintéző és a szakmai vezető segítik. Igény szerint gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus, logopédus és más terapeuta is bekapcsolódik a munkába.

A szakmai és nevelőszülői gárda állandó, a fluktuáció elenyésző. A nevelőszülőkből, gyermekekből és segítő szakemberekből kialakult egy közösség, amelynek tagjai hatékonyan képesek kezelni a felmerülő nehéz helyzeteket. A közösség építéséhez hozzájárulnak a nevelőszülőknek szervezett szakmai továbbképzések, a gyerekeknek filmklubok, szabadidős tevékenységek, nyári táborok, illetve közös rendezvények (húsvét, karácsony, gyereknap, családi nap, őszi szünetben tökfaragás stb.).

A működtető által pályázott forrásokból finanszírozott kiegészítő képzések és szolgáltatások biztosítottak, pl. internetbiztonsági képzés, kábítószer-prevenció, TSMT terápia, fejlesztőpedagógus, korrepetáló tanár, költségesebb gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök finanszírozása és egyedülálló módon a vér szerinti szülők útiköltség-térítése a kapcsolattartáson való részvételhez. Mindezek középpontjában a családi és keresztény nevelés áll.

Az intézményben folyó színvonalas és kiemelkedő munka miatt határozta el az Északi Evangélikus Egyházkerület, hogy a 2018-as családi és missziói napján összegyűlt adományokkal a SION Nevelőszülő Hálózatot támogatja. Az adomány összege idén 248 955 Ft volt. Dr. Fabiny Tamás püspök 2018. július 2-án személyesen látogatott el a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházba, ahol Donáth László lelkész, dr. Szilágyi Julianna, a SION Nevelőszülő Hálózat szakmai vezetője, Soltis Lilla szakmai vezetőhelyettes és dr. Horváth Karolina jogtanácsos fogadta. A találkozás biztosította a lehetőséget az adomány átadására, valamint az hálózatban működő szakmai munka megismerésére.

A SION Nevelőszülő Hálózat az alábbi elérhetőségeken szeretettel várja azon családok jelentkezését, akik szívesen lennének nevelőszülők:

Fenntartó: Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség, 1038 Budapest, Mező utca 12., Donáth László lelkész, 06-1/454-7140, evangelikusbekas@t-online.hu
Intézmény: Cs. E. E. SION Nevelőszülői Hálózat, 2234 Maglód, Ady Endre utca 4.
Működtető: Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért, 1032 Budapest, Szőlő köz 12., 06-1/215-0025, Soltis Lilla szakmai vezetőhelyettes: 70/410-2528, neveloszulok@gmail.com

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!