„Szolga csak egy van, az Isten” – Weöres – Gryllus – Fabiny

„Szolga csak egy van, az Isten” – Weöres – Gryllus – Fabiny

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Aszód – 2014. május 14-én az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium És Kollégium diáksága fogadta Gryllus Dániel előadóművészt és Fabiny Tamás püspököt, akik egy háromnegyed órás előadásukkal szerették volna a fiatalokhoz közelebb hozni Weöres Sándor verseit. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az előadás egy több állomásos turné része. A „Szolga csak egy van, az Isten” című előadássorozat egyes előadásait jobbára evangélikus középiskolákban tartják, amelyeknek tanuló megismerkedhetnek Weöres Sándor műveivel.

Az előadássorozat előzménye, hogy tavaly június 22-én, Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján, szülőfalujában Csöngén istentiszteletet tartottak, ahol Fabiny Tamás prédikált.

„Püspök úr nagy örömömre arra kért fel, énekeljek néhány Weöres verset a prédikáció közben - mesélte portálunknak Gryllus Dániel a koncert előtt. - Sokan látták a Magyar Televízióban majd Duna Televízióban is az erről készült felvételt. Azóta többször, előadás formájában is elhangzott ez, „Szolga csak egy van, az Isten” címmel. Most a Szerencsejáték Zrt. támogatásával több evangélikus gimnáziumba is ellátogatunk műsorunkkal.”

Jártak már Győrött, holnap pedig a Fasorba mennek, aztán fellépnek a Protestáns Szakkollégiumban és a jezsuiták Párbeszéd Házában is. Június eleje is bővelkedik majd evangélikus előadásokban, hiszen többek között a Deák téren, Orosházán és Békéscsabán viszik mesélik el Weöres Sándorhoz köthető élményeiket, az ő Istenről szóló verseit, teológiai mondanivalóját.

Az aszódi fellépés után diákokkal beszélgettünk, aki mind egytől egyig nagyon pozitívan értékelték az előadást. Kameránk előtt kifejtették: sokan nem is tudtak Weöres evangélikus múltjáról és a gyermekverseken túl komoly teológiai mondanivalójú műveiről. A rendkívüli irodalomóra tanulsága az volt, hogy a jövőre érettségiződiákok megígérték: forgatni fogják a Weöres versesköteteket.

Az előadáson készült videófilmünket a későbbiekben publikáljuk. Ebben látható lesz majd a diákokkal folytatott értékelő beszélgetésünk is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!