bor

Az ostyától a kókuszdióig – Kulináris gondolatok az úrvacsoráról

Berlin – Az egyházak általában kenyérrel és borral ünneplik meg az úrvacsorát, ahogy azt Jézus nagycsütörtökön tette tanítványai körében. De nem mindig volt ez így, illetve ma sincs mindenhol így. Erről olvashatunk az Evangelisch.de oldalán egy rövid, áttekintést nyújtó cikkben.

Amivel Istent szeretnénk dicsőíteni, az legyen mindig a legjobb!

Szolnok – A Szóljon.hu arról számolt be Misebortúrán járt a csépai atya című cikkében, hogy rendeletben kérte Ferenc pápa a papokat arra, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az egyházi szertartásokon használható borra. A Szentatya kifejtette: a bornak természetesnek és hibátlannak kell lennie. Hogy az atyák maradéktalanul teljesítsék a kívánalmakat, többen misebortúrára indulnak, teljesen „hivatalosan”. Az úrvacsorai borról Győri Péter Benjámin evangélikus esperest is megkérdezték.

Borünnep a közös gondolkodásért

Balatonfüred – Borkóstolókkal, szakmai előadásokkal és kulturális programokkal kezdték az évet Balatonfüred hagyományos Vince-napi borünnepén.

Evangélikus borversenyeket is nyert az utolsó paksi kádár

Paks – Siklósi Mátyás pályafutása során mintegy kétezer boroshordót, hat-hétszáz pálinkás díszhordót és néhány száz egyéb faedényt készített. A szakmát 1959-ben kezdte kitanulni.

Úrvacsorához minőségi bort!

Egykori szeretett teológiai tanárunktól, dr. Muntag Andortól hallottam a következő történetet abból az idő­ ből, amikor ő még Monoron szolgált gyülekezeti lelkészként. Az egyházkerület püspöke, Ordass Lajos volt a vendé­ ge az egyik gyülekezetnek valamilyen évfordulós eseményen. A templomi ünnepség után szokás szerint fehér asztal mellett találkoztak a vendégek, köztük a püspök is és a gyülekezet presbiterei. És ahogyan az már ilyenkor elkerülhetetlen, a presbiterek nagy lelkesen kínálgatták vacsora közben boraikkal a püspököt. Ordass, nem akarván megsérteni a gazdákat, mindegyikőjükét megkóstolta. Majd mindegyik korty után azt mondta, maga elé emelve a poharat: „Ez bor!”

Apám bora

Leszüretelt szőlőnk a szomszéd Sajben bácsi e célra készített szerkezetével immáron ledarálva, a nagy kádban kínálja a korlátlanul fogyasztható mustot. No, ennek a mértéktelenségnek voltak azután következményei. Én ezt se bántam, mert bizony ki kellett használni azokat a napokat, hisz a présből kicsorduló nedű csakhamar az édes mustból kesernyés murcivá változott.

Gyülekezeti napot és borversenyt tartottak Polányban

Polány – Második alkalommal rendeztek a kaposvári evangélikus boros gazdák játékos borversenyt Smidéliusz Zoltán nyugalmazott esperes-borász vezetésével. Az idei évben azonban a Kaposvár környéki evangélikus gazdákat is meghívták a szervezők, hogy egy nagyobb közösségben kóstolják meg egymás munkáját és értékeljék az elmúlt év erőfeszítéseit.

„Az Úr szeretetével telve van a föld” – Jubilált az Országos Evangélikus Borfesztivál!

Révfülöp – Tizedik alkalommal rendezték meg Révfülöpön 2016. április 8. és 10 között az Országos Evangélikus Borfesztivált. Az alkalomra ebben az évben is az ország különböző területeiről, borvidékeiről érkeztek a szőlészek, borászok, szőlészeti-borászati szakemberek, valamint borkedvelők.

„Az imádságon alapuló szőlőtermesztés” – Előadás a Széchenyi Egyetemen

Győr – A bor és a hit, a bor és a keresztyénség kapcsolatáról vallott dr. Lőrincz György borász a győri Széchenyi István Egyetemen 2016. március 21-én, az ökumenikus egyetemi lelkészség Hétfőn Hatkor (HéHa) – ARCok/HARCok elnevezésű előadássorozata keretében. Az egerszalóki St. Andrea borászat számos díjjal elismert vezetője arról mesélt, hogyan forrt össze életében az istenkeresés és a hivatás.

„Ez Jézus Krisztus teste és vére” – Úrvacsorai közösségben az ételallergiásokkal

Egyre gyakoribb kérdés gyülekezeteinkben az úrvacsorai alkalmakkor, hogy vajon ki, hogyan, milyen formában veszi magához Jézus Krisztus testét és vérét. Nem csak a liturgiai sokszínűségre gondolunk itt (közös kehely, kis kelyhek, bemártás...), hanem arra is, hogy vannak, akik valamilyen ételallergia, egészségi probléma miatt (lisztérzékenység, alkoholbetegség, gyümölcscukorra való érzékenység) nem tudják magukhoz venni az úrvacsora akár egyik, vagy másik összetevőjét, akár mindkettőt. Körbejártuk a témát.

Oldalak

Feliratkozás RSS - bor csatornájára