4

 • Időutazás Kárpátalján

  Időutazás! Ezt ígérte-ajánlotta az apuka, amikor az általam a Deák Téri Evangélikus Gimnázium diákjainak tervezett utazás helyszínének Erdély helyett Kárpátalját javasolta. Időutazás! – mondta újra. Azt hittem, tudom, miről beszél. Láttam már ökrös szekeret, lovas kocsit, házi barkácsban átalakított Daciát.

  Bővebben

 • Szélrózsa találkozó: Már több mint 700-an regisztráltak

  Budapest – Bük – Az elmúlt hetekben felgyorsult a Szélrózsára regisztrálók száma, így örömmel adjuk hírül, hogy már 700-an regisztráltak a büki találkozóra. Különösen is boldogok vagyunk, hogy nemcsak nagyvárosokból, de kis falvakból, szórványgyülekezetekből is nagy számú regisztrálót fogadhatunk. Nagyon fontos értéke a Szélrózsának, hogy a találkozó által megélhetjük az evangélikusságban rejlő erőt. Ezt kínáljuk az idei évben is nektek, legyetek bármely gyülekezet tagjai – írták a SzélrózsaTalálkozó.hu oldalon.

  Bővebben

 • Felhőtlen gyermekkor – Vasárnapig várják a hívásokat a 1353-as adományvonalra

  Budapest – Vasárnapig tart az Ökumenikus Segélyszervezet Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtése a 1353-as adományvonalon. Az országos összefogást azzal a céllal hirdette meg a segélyszervezet, hogy nyári táborainak megszervezéséhez gyűjtsön adományokat.

  Bővebben

 • Háromból három kupasiker a csabai evangélikusok mérlege

  Békéscsaba – Sorrendben harmadszor nyerte meg a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium a Fair Play Cup középiskolai országos kispályás labdarúgó-bajnokságot.

  Bővebben

 • Böjte Csaba fővédnökségével rendezik meg az idei 72 óra kompromisszum nélkült

  Budapest – A 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes és ifjúsági akciót 11. alkalommal rendezi meg a három történelmi keresztény egyház hazánkban 2018. október 11–14. között. Az akció Magyarország fiatalságát közös összefogásra hívja, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Az ország bármely pontján élő diákok 2018. augusztus 1-től a 72ora.hu honlapon regisztrálhatnak. A rendezvény fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes.

  Bővebben

 • Ökumenikus családi napot tartottak Kiskőrösön

  Kiskőrös – Példaértékű összefogással szervezték meg Kiskőrös egyházközösségei a 2018. június 6-án megtartott ökumenikus családi napot. A katolikus, evangélikus, református, pünkösdi és baptista egyház szervezésének köszönhetően együtt tölthették a családok az egész napot a főtéren felépített sátor alatt, valamint a belváros több pontján is.

  Bővebben

 • Déván jártak a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai

  Szarvas – A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban évek óta hagyomány, hogy a 9. évfolyam diákjai a dévai testvériskolába szervezik első kirándulásukat. A szövetség támogatásával a 9/b és c osztályok a március 15-ei diákutaztatási program keretében nyertek támogatást. A június 4-ei nemzeti összetartozás napja alkalmából meghirdetett diákutaztatási program a 9/a osztály utazását segítette.

  Bővebben

 • Ballag már az ifjú ovis!

  Nyíregyháza – A Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda Mustármag csoportja pénteken délelőtt tartotta évzáró ünnepségét és ballagási műsorát, amelyen ünnepélyes keretek között búcsúztatták el a nagycsoportosokat.

  Bővebben

 • Ez az a nap 2018 – Az út

  Budapest – Hatalmas hála van bennünk! Jézus azért jött, hogy elkészítse az utat Istenhez, aki megalkotta az embert és az egész világmindenséget. Az Ő szeretete tette lehetővé azt, hogy magára vette a bűneink büntetését, meghalt helyettünk, miattunk és értünk. Jézus az út!

  Bővebben

 • Evangélikusok egymás közt Celldömölkön

  Celldömölk – A város evangélikus egyházközsége a hétvégén hatodik alkalommal rendezte meg gyülekezeti batyusnapját. A programnak először adott helyet Celldömölk.

  Bővebben

 • Lehet-e versben imádkozni? – Interjú Lackfi Jánossal

  Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetemen április 18-án tartott dies academicus – akadémiai nap – fórumbeszélgetésének vendége volt Lackfi János, a Luther-rajzfilm szövegkönyvírója. A Fabiny Tamás püspök által vezetett diskurzus után alkalom nyílt megkérdezni a József Attila-díjas költőt egyebek mellett hitbeli életéről, megtéréseiről (!), imádságos életéről és a Lutherhez fűződő különleges kapcsolatáról.

  Bővebben

 • Arany János nyomában

  Nyíregyháza – A nyíregyházi Luther Márton Evangélikus Kollégium idén is emlékezetes gyermeknapi meglepetéssel készült: 2018. május 24-én Budapestre vitt minket kirándulni. Az Arany János-emlékév keretében ugyanis kollégiumunk nyert egy pályázaton, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeum írt ki.

  Bővebben

 • Újrajátszva – Az ökumenikus diákfilmszemlén jártunk

  Budapest – 2018. június 2-án hetedik alkalommal került megrendezésre az ökumenikus diákfilmszemle az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI), a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Irodája, a Katolikus Pedagógiai Intézet és a Budapesti Piarista Gimnázium szervezésében. A döntő helyszíne ezúttal is a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola díszterme volt. Idén az „Újrajátszva” témájában kellett versenyfilmet készíteni az általános iskolai és a középiskolai korcsoportban, de lehetett önálló témával is indulni.

  Bővebben

 • Evangélikus iskolák diákjai is szépen szerepeltek az idei OKTV-ken

  Budapest – 2018. június 1-jén, pénteken volt az idei Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV), valamint a Nemzeti Tehetség Program keretében alapított Kiváló Versenyfelkészítő elismerések díjátadó ünnepsége a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban.

  Bővebben

 • Konfirmáció a 265 éves nyíregyházi gyülekezetben

  Nyíregyháza – Szentháromság ünnepén harminc fiatal járult először az Úr oltárához, s őket tíz jubiláló hittestvér követett, akik ötven-nyolcvan éve konfirmáltak ebben a huszonkét éve műemléknek nyilvánított és most teljes felújításra váró Nagytemplomban. Isten igéjét a közelmúltban újraválasztott Zsarnai Krisztián esperes hirdette az ünnep kijelölt textusa, Ef 1,3–14 alapján. A liturgiában mind a négy parókus lelkész részt vett.

  Bővebben

 • A KÖSZI és a missziói nap találkozása

  Budapest – Ahogyan arról az Evangélikus.hu már beszámolt, a Déli Evangélikus Egyházkerület 2018. május 21-én, pünkösdhétfőn tartotta missziói napját Pestszentimrén. A KÖSZI nagy megtiszteltetésben részesült, felkérést kapott, hogy gyerekprogramokkal készüljön e nap tiszteletére. Az ő szemszögükből meséljük el most a nap történéseit.

  Bővebben

 • Vitázik a világ ifjúsága – soproni diák a döntőben!

  Sorpon – Magyar tanulók német nyelven tesznek tanúbizonyságot retorikai képességeikről a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő országos döntőjében, 2018. május 30-án Budapesten. A döntőben Balázs Fanni, a Berzsenyi Gimnázium tanulója is bizonyíthat.

  Bővebben

 • Rekordot állítottak fel Sopronban!

  Sopron – Több száz hajdani és jelenlegi tanuló részvételével, a Soproni Berzsenyi Dániel Líceum Diákszövetsége felállította az élőlánc világrekordját!

  Bővebben

 • Haditornát tartottak Orosházán – Második lett a Székács csapata

  Orosháza – A Magyar Tartalékosok Szövetségének Békés megyei szervezete minden évben haditornákon méretteti meg a tanuló ifjúságot honvédelemmel kapcsolatos feladatok végrehajtásával.

  Bővebben

 • 10 konfis – 22. születésnap

  Dunaújváros – Idén pünkösdkor, a dunaújvárosi evangélikus templom 22. „születésnapján” és a Szentlélek ünnepén valóban volt ok az örömre. Istennek legyen hála érte, 10 konfirmandus állt az oltár előtt. KÉPRIPORT!

  Bővebben

 • Szakképzések érettségi után az evangélikus köznevelési rendszerben

  A Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő szakképzési profillal (is) rendelkező iskolák számos lehetőséget kínálnak arra, hogy érettségi után a fiatalok szakmát szerezhessenek. A képzések államilag támogatott rendszerben zajlanak, és kollégiumi elhelyezésre is van lehetőség.

  Bővebben

 • 1%-os kampány: Megszületett a rajzpályázat eredménye!

  Budapest – Idei 1%-os kampányunkhoz kapcsolódva interaktív rajzpályázatot írtunk ki, amelyre összesen 49 rajz érkezett. A szavazás május 1-jétől a bevallási határidőig, május 22-ig zajlott. Megszülettek az eredmények!

  Bővebben

 • 12 gyermek és 13 felnőtt vallotta meg hitét Kaposváron

  Kaposvár – Két nap, két konfimációs ünnep! Gyermekek és felnőttek, örömkönnyek, meghatottság, boldogság, hálaadás. Ha nagyon röviden össze kellene foglalnom az elmúlt két napot, akkor ezzel tenném.

  Bővebben

 • Tizennégyen konfirmáltak Pápán

  Pápa – Konfirmációi ünnepséget tartottak az evangélikusoknál pünkösdvasárnap, 2018. május 20-án. A konfirmáció hitben való megerősítést jelent. Az elmúlt vasárnap konfirmációi vizsgán adtak számot ismereteikről Pápán az evangélikus konfirmandusok.

  Bővebben

 • Tíz éve egymást segítve – A bajor–magyar kapcsolat alakulása Miskolcon

  Miskolc – Kerek évforduló megünneplésére gyűltek össze a belvárosi evangélikus templomban 2018. május 11-én. Tíz esztendeje jött létre a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium testvériskolai kapcsolata a bajorországi Hof városában működő szakképzési intézménnyel, amely a Neuendettelsaui Diakónia fenntartásában működik.

  Bővebben

 • Ne menj el mellette!

  Szarvas – A Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága pályázatot írt ki a kulturális örökség európai éve alkalmából általános és középiskolás diákok számára. A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumból Urbancsok Anett 11/a osztályos tanuló jelentkezett a felhívásra.

  Bővebben

 • „Tudatosan hatni és befolyásolni másokat”

  Budapest – Az érzékenyítés e tömören megfogalmazott célját követve egy mostanáig ismeretlen környezet felfedezésére indultak május 15-én a Podmaniczky János Evangélikus Általános Iskola 2/b-s kisdiákjai. Az érzékenyítő program keretében a gyerekek a mozgásjavító általános iskolában jártak. A látogatás során közvetlen tapasztalatok megélésével, saját élményeiken keresztül váltak nyitottabbá a befogadásra és az elfogadásra.

  Bővebben

 • Kerékpárosversenyen ért el második helyezést a szőlősgyöröki iskola tanulója

  Szőlősgyörök – A Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola tanulója, Fritz Márton 2018. május 15–16-án Pécsen vett részt a Ki a mester 2 keréken? elnevezésű kerékpáros közlekedési verseny országos döntőjén, ahol országos II. helyezést ért el. 2018. szeptemberében Magyarországot fogja képviselni a Federation Internationale de l’Automobile (FIA) által szervezett nemzetközi döntőn.

  Bővebben

 • Úton a konfirmandusok

  Nyíregyháza – A Hajdú-Szabolcsi Egyházmegye konfirmandusaival és lelkészeikkel május 5-én útra keltünk, Nyíregyházáról (Rozsrétszőlőből, Mandabokorból, az Emmaus és nagytemplomi gyülekezetből), valamint Nyírtelekről, hogy tanulhassunk, közösségben lehessünk egymással és az Úrral. Zsarnai Krisztián esperes az Útmutatóban kijelölt napi igékkel indította a 32 fős csapatot: „Az Úr mindenkinek megfizet a maga igazsága és hűsége szerint.” (1Sám 26,23) „Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek.” (Mt 5,6)

  Bővebben

 • Kerti parti az EHE-n

  Budapest – Az idei tanév szorgalmi időszakát a már hagyománynak mondható kerti partival zárták az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanárai, dolgozói és diákjai a Melanchthon-szakkollégistákkal kiegészülve. Ilyenkor az egyetem területe zsúfolásig telik, és a szép, tavaszi időben kellemesen és önfeledten töltünk egy hosszú délutánt egymás társaságában. Mindenki kicsit lazább, kiengedjük a gőzt, bátrabban nyitunk egymás felé, és kiélvezzük a vizsgaidőszak előtti utolsó, gondtalan napot, amikor is nyugodtan sarokba lehet dobni a tanulnivalót, mert sokkal fontosabb tennivalónk van: le kell zárnunk a szorgalmi időszakot közösen!

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 4 csatornájára