1

 • Feszty-kórkép – Szexy-körkép

  Budapest – Hatodszorra kiemelt érdeklődést kiváltó témára invitáltak Budapesten a Szólj be a papnak beszélgetéssorozat szervezői. Az egyház és a szex kérdésköréről telt ház előtt vallott két katolikus, egy evangélikus és egy baptista lelkipásztor április 16-án a Zappa Caféban. Gombkötő Beáta, a budapesti Evangélikus Egyetemi Gyülekezet lelkésze egyedüli nőként ült a két katolikus pap, Fábry Kornél és Michels Antal, valamint az előző alkalmakról már ismert Boros Dávid baptista lelkész mellett. A beszélgetést Martí Zoltán, a 777 blog főszerkesztője moderálta.

  Bővebben

 • „Ti vagytok erre a tanúk” – Passiójáték Pilisen

  Pilis – 2018. március 30-án egy hosszabb időszak zárult le a pilisi evangélikus gyülekezet életében a nagypénteki passiójáték előadásával. Egy olyan folyamat részesei lehettünk a tanúságtételben való részvétellel vagy annak megtekintésével, amelyre bárki őszintén mondhatja, hogy áldott volt, még ha ezt nem is minden pillanatban vehettük észre.

  Bővebben

 • Végignevetni a 20. századot

  Balassagyarmat – Ha ezt Moldova György egyik kisregényében olvasom, azt mondanám, hogy a szerző elvetette a sulykot, és túllendült a fantáziája. Mégis megérte, mert sírva röhögök rajta. Csakhogy itt nem kitalált történeteket hallgattunk, és nem is Hofi Géza támadt fel, hogy veretes orosz akcentussal hideg- és melegháborús sztorikkal szórakoztassa a nagyérdeműt.

  Bővebben

 • 600 diák torkából zengett szívvel-lélekkel az ének

  Budapest – „A zene kitűnő nevelő, mely az embereket békésebbé, szelídebbé, erkölcsösebbé és okosabbá teszi. Aki ért ehhez a művészethez, rendszerint jóra hajló ember” – Luther Márton.

  Bővebben

 • Az imádságról szólt a dies academicus az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

  Budapest – „Közelítesz közelítelek (Dobai Lili)” mottóval került megrendezésre 2018. április 18-án az Evangélikus Hittudományi Egyetemen a dies academicus, amelynek ezúttal az imádság állt a középpontjában.

  Bővebben

 • Tematikus hét zajlik a békéscsabai evangélikus gimnáziumban

  Békéscsaba – 2018. április 18-án, szerdán délután vetélkedőt rendezett diákjainak a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium a Felvidékről kitelepítettek emléknapjának (április 12.) apropójából.

  Bővebben

 • Megérkezett a kaposvári evangélikusok új orgonája

  Kaposvár – A Kaposvári Evangélikus Egyházközség szervezésében, Magyarország Kormánya és Kaposvár Város Önkormányzata támogatásával a napokban Magyarországra érkezett az a közel 3 tonnás, több mint 1000 síppal rendelkező neobarokk orgona, amely a kaposvári evangélikus templomban lesz felállítva a tavasz folyamán.

  Bővebben

 • A mélységből kiáltott Hozzá, meghallgattatott – Országos szavalóverseny első helyezettje Bondor Boglárka

  Szarvas – Budapest – A Mária Rádió szervezésében április 14-én a budapesti Szent Margit Gimnázium patinás épületében tartották a Sanctus Stephanus versmondó verseny országos döntőjét. Iskolánkat Kiss Ágnes az első, Bondor Boglárka a második korcsoportban képviselte. Minden résztvevő két verssel állt színpadra, első körben a kötelező Szent Istvánról szóló versével, második körben pedig egy szabadon választott művel.

  Bővebben

 • Móka és kacagás Határtalanul!

  Nyíregyháza – A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai hatodik éve vesznek részt a Határtalanul! programban, egy-egy tanévben akár három győztes pályázattal is. Mint minden évben, a 2017/2018-as tanévben is két úti célja volt a kirándulásoknak, a nagybányai Nicolae Iorga Általános Iskola magyar tagozata a 7. évfolyamnak és a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium a 10. és 11. évfolyamnak.

  Bővebben

 • Békéscsaba lesz idén a Con Spirito egyházzenei fesztivál központja

  Békéscsaba – Békéscsaba lesz az idén május 15. és 20. között zajló Con Spirito egyházzenei fesztivál központja. A Filharmónia Magyarország fesztiválja 2018-ban az evangélikus egyházzenét állítja középpontba.

  Bővebben

 • Gohér Mihály megnyerte a Diákolimpiát

  Kecskemét – Kiskőrös – A kecskeméti kerékpárosok nem unatkoztak ezen a hétvégén, olyan sok rendezvény várta őket. Teljes üzemmódban voltak a hétvégén Piroska Szörp Kecskeméti ES bringásai, akik szombaton a Diákolimpián, vasárnap pedig a Balla Viktor Emlékversenyen álltak a rajtvonalhoz, a többiek pedig a BringAutin taposták a pedált. A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákja lett az első a Diákolimpián.

  Bővebben

 • József Attila versmondó verseny volt Békéscsabán – Szeberényis diákok lettek az elsők

  Békéscsaba – A Csabai Kulturális Játékok keretében a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában rendezték meg a József Attila versmondó versenyt Békéscsabán. A gyerekek verses mesékkel, klasszikus és kortárs versekkel készültek.

  Bővebben

 • Evangélikus siker Alsóörsön és Füreden

  Balatonfüred – Békéscsabai és bonyhádi evangélikus iskkolák diákjai is dobogósok lettek a a kézilabda B kategóriás diákolimpia országos döntőjében, amelynek két Veszprém megyei település adott otthont. A versenyt budapesti és szombathelyi iskolák nyerték.

  Bővebben

 • Több ezer fiatal hallotta a Szélrózsa hírét – Lezárult a roadshow

  Budapest – Nyíregyháza – A hét elején Nyíregyházán zárult a közel három hónapot átölelő, minden evangélikus középiskolát érintő Szélrózsa-roadshow! A Szélrózsa találkozó szervezői a bemutató alkalmakon felhívták a fiatalok figyelmét a kulturált, Istennel megélt ifjúsági találkozó lehetőségére.

  Bővebben

 • Biciklivel a Szélrózsára? Miért ne?

  Budapest – A hónap végén elkezdődik a regisztráció a 12. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozóra, de addig is a szervezők már most szeretnének pár lehetőséget felajánlani mindazoknak, akik kerékpárral szeretnék átélni a fesztivált. Az alábbiakban a szervezők ezzel kapcsolatos levelét olvashatják.

  Bővebben

 • Felszentelték a kastélydombi Luther-kápolnát

  Budapest – Pestszentimre – „Jézus mondja: Ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz.” (Jn 12,24) – ez az ige a magtárat formázó kastélydombi Luther-kápolna alapigéje. 2018. április 14-én Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke szentelte fel ünnepélyes keretek között az épületet.

  Bővebben

 • Lezajlott az idei Országos Evangélikus Borfesztivál Révfülöpön

  Révfülöp – Van ennek a címnek hírértéke? Hiszen nem először, nem másodszor, hanem tizenkettedszer. Igen, tizenkét éve tart a rendezvénysorozat, tizenkét éve tart az a közösségépítő folyamat, amely a szakmát minden nagyobb reklám és hírverés nélkül évről évre Révfülöpre hozza az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központba.

  Bővebben

 • Diákok segítettek a szarvasi ételosztásban

  Szarvas – 2018. április 15-én ismét ételt osztott a kis lelkes ótemplomi csapat. Az alkalom különlegességét az adta, hogy diákok segítettek nekik, hiszen egy pályázat volt a fő támogatója a vasárnapi alkalomnak.

  Bővebben

 • A Szentlélek szelével haladni – Közgyűlés a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületben

  Harka – Mesterházy Balázs és Gosztola Szabolcs meghívására Harkán, a Soproni Evangélikus Egyházmegye székhelyén tartotta tavaszi ülését a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület közgyűlése 2018. április 13-án. Az elnökség és a kerületi tisztségviselők jelentései mellett támogatási kérelmek, valamint az egyházkerületi felügyelőválasztás témája volt napirenden.

  Bővebben

 • Sokszínűen, de egy egyházban

  Budapest – A keresztény és keresztyén szavak között csupán néhány betű a különbség, ám valós eltérés nincsen, hiszen mindannyian Krisztust követjük – jelentette ki Fabiny Tamás. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Keresztény–Zsidó Társaság konferenciáját megnyitó előadásában azt mondta: a felekezetek közötti dialógus alapvető feltétele, hogy mindenki a saját hitében legyen bizonyos és nyitott.

  Bővebben

 • Hívogató nyári kántorképző tanfolyamokra

  Fót – A fóti Evangélikus Kántorképző Intézet bentlakásos tanfolyamai megismertetik a résztvevőkkel az evangélikus egyházzenét: az alapoktól kezdve az igényes orgonazenéig és a lelkesítő, közösségépítő éneklésig.

  Bővebben

 • Rengeteg adomány érkezett már az első napon az Ökumenikus Segélyszervezet ruhagyűjtésére

  Biatorbágy – Hatodik alkalommal indult útjára hétvégén a Premier Outlet minőségi ruhagyűjtő akciója, melynek keretében az Ökumenikus Segélyszervezettel összefogva három hétig várják a jó minőségű, használt, tiszta ruhákat és cipőket. Az első adományt az Adok-kapok napok védnöke, Wolf Kati ajánlotta fel.

  Bővebben

 • Pályázat iskolalelkészi állásra

  Miskolc – Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Országos Irodájának Nevelési és Oktatási Osztálya pályázatot hirdet a 2018. szeptember 1-től betöltendő miskolci iskolalelkészi állásra.

  Bővebben

 • A szalézi szerzetesrend előtt tisztelegtek a holokauszt-emléknapon

  Budapest – A szalézi szerzetesek embermentő munkájára emlékeztek április 15-én a holokauszt-emléknap alkalmából a Terror Háza Múzeum előtt.

  Bővebben

 • Bevásárlóközpontokban is segít a NAV az adóbevallás elkészítésében

  Budapest – Két fővárosi bevásárlóközpontban is kihelyezett ügyfélfogadási helyet nyit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy így segítse az adóbevallás elkészítését – mondta Kiss Péter András, a hivatal szóvivője kedden az M1 csatornán.

  Bővebben

 • Megújul a tállyai evangélikus templom

  Tokaj – Kastélyok, műemléképületek, vallási helyszínek és történelmi utcarészek is megújulnak a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése című projekt keretében, amelynek megvalósítására 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a tokaji székhelyű Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. konzorciumi partnereivel a Széchenyi 2020 programból – közölte a kft. pénteken az MTI-vel.

  Bővebben

 • Felelősség – Megemlékezés az ágfalvi németek kitelepítéséről

  Ágfalva – Az ágfalvi németek kitelepítésének – vagy ahogyan a magyarországi németek nevezik –, elűzetésének 72. évfordulójára emlékeztünk 2018. április 14-én az ágfalvi evangélikus templomban és a mellette lévő Luther téren. Az idei volt az első év, hogy senki nem jött el a kitelepítettek közül a falu – évről évre megtartott – rendezvényére.

  Bővebben

 • 21 év hűséggel keleten…

  Nyíregyháza – „Járj Isten útján hű munkában, Mondj imádságot, éneket! Egyedül benne bízzál bátran, Megújul akkor életed. Ki benne bízik boldogan, Arra az Úrnak gondja van.” (EÉ 331,5) „Nehéz feladatot kaptam esperes urunktól, hogy búcsúztassam el az elnöktárs Márföldi Istvánt, aki 21 évi egyházmegyei szolgálat után „visszavonul” a Hajdú-Szabolcsi Egyházmegyei felügyelő szolgálatából” – írta visszaemlékezésében Abaffy Zoltán egyházmegyei másodfelügyelő.

  Bővebben

 • „Istenfa”

  Maglód – 4 juhar és 4 tölgy, 5 hárs, 5 szivarfa és 5 fenyő. Összesen 23 fát hozott Maglódra a testvértelepülés, Gömörhosszúszó Novák Tamás polgármester vezette küldöttsége.

  Bővebben

 • A migrációval etnikai és vallási konfliktusok adódhatnak

  Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Vallásközi Dialógus Bizottsága várta az érdeklődőket 2018. április 16-án, hétfőn székházába, Horváth-Sántha Hangának, a Migrációkutató Intézet vezető kutatójának A migráció vallási aspektusai című előadására. Az előadásból hallhattunk a migráció és az európai politika alakulásáról is, a fókuszban az iszlám és a kereszténység jövőjének kérdésével.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára